Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε αντιμέτωπος με την πιο σοβαρή απειλή για την παραμονή του στην εξουσία εδώ και 23 χρόνια που κυβερνά απρόσκοπτα τη χώρα του, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το CNN με τις δραματικές εξελίξεις και την ανταρσία του Πριγκόζιν και της Βάγκνερ να είναι σε εξέλιξη.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, είναι συγκλονιστικό να βλέπεις το προσωπείο του ανθρώπου που διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο όλο αυτό το διάστημα να καταρρέει εν μία νυκτί.

Ρωσία: Συμφωνία Λουκασένκο με Πριγκόζιν – Σταματά η προέλαση της Wagner

Ήταν και αναπόφευκτο και αδύνατο. Αναπόφευκτο, καθώς η κακή διαχείριση του πολέμου σήμαινε πως  μόνο ένα σύστημα τόσο ομοιογενώς κλειστό και απρόσβλητο στην κριτική, όσο το Κρεμλίνο, θα μπορούσε να επιβιώσει από μια τέτοια αποτρόπαια αποτυχία. Και αδύνατο, καθώς οι επικριτές του Πούτιν απλώς εξαφανίζονται, ή πέφτουν από τα παράθυρα ή δηλητηριάζονται άγρια. Ωστόσο, τώρα ο πέμπτος μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα Σαββατοκύριακο στο οποίο ένας εμφύλιος πόλεμος είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σώσει την ελίτ της Μόσχας από την κατάρρευση.

Εκτός ελέγχου

Τόσο συνηθισμένοι είμαστε στο να θεωρούμε τον Πούτιν ως μετρ της τακτικής που οι ατάκες της ανυπακοής του αρχηγού της Βάγκνερ, Γεβγένι Πριγκόζιν, κατά καιρούς αξιολογήθηκαν ως προσποιητές και ως μια προσπάθεια του Πούτιν να κρατήσει τους στρατηγούς του σε ρήξη με έναν πιστό κολλητό του που τους ασκούσε ειλικρινή κριτική. Αλλά αυτό που βλέπουμε σήμερα –με τον Πούτιν να αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι το Ροστόφ, ο κύριος στρατιωτικός του κόμβος, είναι εκτός ελέγχου – καταβάλλει κάθε ιδέα ότι το Κρεμλίνο είχε τον έλεγχο της κατάστασης.

Η αιτιολόγηση αυτής της εξέγερσης φάνηκε ως επείγουσα και αυθόρμητη – μια αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο της Βάγκνερ κάπου σε δάσος, την οποία αρνήθηκε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας – και εμφανίστηκε λίγες ώρες μετά από μια αξιοσημείωτη ανάλυση από τον Πριγκόζιν.του σκεπτικού του για την εξέλιξη του πολέμου.

Παρουσίασε εν μέρει την αλήθεια για την καταστροφική αρχή του πολέμου: η Ρωσία δεν απειλείτο από κάποια επίθεση του ΝΑΤΟ και οι Ρώσοι δεν διώκονταν. Ο μόνος δόλος που υποστήριξε ήταν να υποδείξει ότι πίσω από το σχέδιο εισβολής βρισκόταν η ελίτ της Ρωσίας και όχι ο ίδιος ο Πούτιν. Οι δυνάμεις της Βάγκνερ συγκεντρώθηκαν πολύ γρήγορα και κινήθηκαν άμεσα στο Ροστόφ. Αυτό είναι δύσκολο να γίνει αυθόρμητα σε ένα απόγευμα.

Ίσως ο Πριγκόζιν ονειρευόταν ότι θα μπορούσε να ωθήσει τον Πούτιν σε μια αλλαγή στην κορυφή του υπουργείου Άμυνας που ο αρχηγός της Βάγκνερ επικρίνει δημόσια εδώ και μήνες. Αλλά το διάγγελμα του Πούτιν το πρωί του Σαββάτου έχει εξαλείψει αυτή την προοπτική. Αυτή είναι τώρα μια υπαρξιακή επιλογή για την ελίτ της Ρωσίας – μεταξύ του παραπαίοντος καθεστώτος του προέδρου και του σκοτεινού, μισθοφόρου Φρανκενστάιν που δημιούργησε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά του, ο οποίος πλέον έχει στραφεί ενάντια στα αφεντικά του.

Είναι μια στιγμή καθαρότητας και για τον ρωσικό στρατό. Πριν από μερικά χρόνια, οι ήπιες κριτικές του Πριγκόζιν θα είχαν οδηγήσει στο να τον απομακρύνουν οι ελίτ των ειδικών δυνάμεων. Αλλά τώρα περιφέρεται ελεύθερα, με το βλέμμα του ανοιχτά να βαδίζει προς τη Μόσχα. Πού είναι οι ειδικές δυνάμεις της FSB; Αποδεκατίστηκαν από τον πόλεμο ή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τους ένοπλους και έμπειρους συντρόφους τους της Βάγκνερ;

Αδύναμη η Μόσχα

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή την άνοιξη βλέπουμε τη Μόσχα να δείχνει αδύναμη. Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κρεμλίνο τον Μάιο πρέπει να έκανε την ελίτ γύρω από τον Πούτιν να αναρωτηθεί πώς η άμυνα της πρωτεύουσας ήταν τόσο αδύναμη. Μέρες αργότερα, εξοχικές κατοικίες της ρωσικής ελίτ έγιναν στόχος ακόμη περισσότερων ουκρανικών drones. Μεταξύ των Ρώσων πλουσίων, τα γεγονότα της Παρασκευής θα αφαιρέσουν κάθε ερώτημα σχετικά με το αν θα έπρεπε να αμφιβάλλουν για την εξουσία του Πούτιν.

Η Ουκρανία πιθανότατα θα γιορτάζει την καταστροφική συγκυρία αυτής της εξέγερσης στο εσωτερικό της Ρωσίας. Πιθανότατα θα αλλάξει την πορεία του πολέμου προς όφελος του Κιέβου.

Ο Πριγκόζιν τελικά συμφώνησε με τη μεσολάβηση του Λουκασένκο της συμμάχους Λευκορωσίας, να σταματήσει την πορεία του προς της Μόσχα για “να μη χυθεί αίμα”. Ωστοσο αυτό δε σηματοδοτεί νίκη του Πούτιν. Η όλη αυτή υπόθεση τον παρουσιάζει σαφώς αποδυναμωμένο και ίσως χρειαστεί να καταφύγει σε παράλογα πράγματα πράγματα για να αποδείξει τη δύναμή του, επισημαίνει το CNN.

Μπορεί να αποδειχθεί ανίκανος να δεχτεί τη λογική της ήττας τους επόμενους μήνες στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία. Μπορεί να αγνοεί το βάθος της δυσαρέσκειας μεταξύ των δικών του ενόπλων δυνάμεων και να μην έχει τον κατάλληλο έλεγχο στις ενέργειές τους. Η θέση της Ρωσίας ως υπεύθυνης πυρηνικής δύναμης βασίζεται στη σταθερότητα στην κορυφή.

Πολλά περισσότερα μπορεί να πάνε στραβά παρά να πάνε σωστά. Αλλά είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι το καθεστώς του Πούτιν θα επιστρέψει ποτέ στα προηγούμενα ύψη όσον αφορά στον έλεγχο της κατάστασης μετά από όσα μεσολάβησαν το τελευταίο διήμερο. Και είναι αναπόφευκτο να υπάρχει περαιτέρω αναταραχή και αλλαγή στο άμεσο μέλλον…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012