Το σενάριο της επανάστασης του 1917 που επινοήθηκε από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το πρωί του Σαββάτου φαίνεται να μην επαληθεύεται, αφού η ματαίωση της εξέγερσης από τον διοικητή της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, διασφαλίζει τη Ρωσία από έναν πιθανό εμφύλιο πόλεμο, αλλαγή καθεστώτος και την κατάρρευση της πολεμικής της προσπάθειας .

Στιν αντίποδα, η αναταραχή στο εσωτερικό της Ρωσίας εξακολουθεί πιθανότατα να αποκομίζει οφέλη και πιθανά πλεονεκτήματα στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζει τις προσπάθειες της να ωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις έξω από τα νότια και τα ανατολικά της χώρας. «Το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων είναι πολύ ισχυρό και παρακολουθούμε στενά αυτή την κατάσταση στη Ρωσία τρώγοντας ποπ κορν», δήλωσε καυστικά στους Financial Times ο Vitaly Markiv, αξιωματικός της ουκρανικής εθνοφρουράς.

Ανταρσία Wagner: «Ταπεινωμένος ο Πούτιν», λέει αμερικανική έκθεση

Τα πιθανά κέρδη της Ουκρανίας

Το επαπειλούμενο πραξικόπημα του Πριγκόζιν ήρθε σε μια κατάλληλη στιγμή για το Κίεβο, του οποίου η αντεπίθεση έχει σημειώσει μόνο μικρά εδαφικά κέρδη από τότε που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου. Η απογοήτευση στο πεδίο της μάχης έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του στρατού της Ουκρανίας να συντρίψει τις πολύ οχυρωμένες ρωσικές θέσεις. Η ανταρσία του Πριγκόζιν αποκάλυψε την ευπάθεια του Πούτιν και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στις διαιρέσεις μέσα στη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας, καθώς και σε μια πιθανή αποστασία. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, η ανταρσία της Wagner δεν επέφερε δραματικές αλλαγές στην πρώτη γραμμή του πολέμου, αλλά δημιούργησε ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν το πεσμένο ηθικό του εχθρού τους.

«Φυσικά θα το εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο», δήλωσε ο Άντριι Τσέρνιακ, αξιωματούχος της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας. «Θα το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο ». Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ δήλωσε ότι τα στρατεύματα του Κιέβου «ξεκίνησαν μια επίθεση σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα» το Σάββατο. «Υπάρχει πρόοδος προς όλες τις κατευθύνσεις».

Επιπλέον, υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ουκρανικά στρατεύματα διέσχισαν τη γέφυρα Antonivskiy κοντά στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οι ρωσικές εσωτερικές μάχες αποτελούν την «καλύτερη αφορμή για αντεπίθεση και ότι ο στρατός του Ζελένσκι μπορεί να αξιολογήσει και να χρησιμοποιήσει το ρωσικό σπασμένο ηθικό προς όφελός του».

H συμβολή της Wagner στον πόλεμο

Αν ο Πριγκόζιν συντηρούσε την εξέγερσή του, θα μπορούσε να είχε αναγκάσει το Κρεμλίνο να αποσύρει μερικά από τα καλύτερα στρατεύματά του μακριά από τις γραμμές του ουκρανικού μετώπου για να αντιμετωπίσει τους σκληροπυρηνικούς μαχητές της Wagner.

Ο Πριγκόζιν «εξορίζεται» στη Λευκορωσία και τα στρατεύματά του επιστρέφουν στις βάσεις τους.  Στους αξιωματικούς  που δεν συμμετείχαν στην ανταρσία θα προσφερθούν τακτικές στρατιωτικές συμβάσεις. Αλλά πολλοί άλλοι που εξεγέρθηκαν θα αποκλειστούν και μπορεί να παραμείνουν πιστοί στον Πριγκόζιν. Ο Πούτιν μπορεί να αισθάνεται ότι πρέπει ακόμα να κρατήσει περισσότερα στρατεύματα πιο κοντά στην πατρίδα του, εάν η Wagner εξακολουθεί να θεωρείται πιθανή απειλή.

Στην περίπτωση που η Wagner διαλυόταν, θα στερούσε από τη Ρωσία την πιο αποτελεσματική στρατιωτική της δύναμη στην Ουκρανία. Οι μαχητές της  Wagner ήταν εκείνοι που πήραν μέρος στις σκληρές μάχες στη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, το μόνο σημαντικό εδαφικό κέρδος της Ρωσίας από τον Ιούλιο. «Η Wagner ήταν το μόνο επιτυχημένο στοιχείο της ρωσικής εισβολής για ένα χρόνο», είπε ο Άντριι Ζαγκοροντνιούκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Θα ρίξουν την ευθύνη στoν Πριγκόζιν

Ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στις ΗΠΑ, αμφέβαλλε ότι ο παραγκωνισμός του στρατού του Πριγκόζιν θα είχε μεγάλο αντίκτυπο. Είχε ήδη αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας, ενώ ο ρωσικός στρατός βρίσκεται τώρα σε αμυντική λειτουργία και αποδίδει σχετικά καλά. Θα μπορούσε όμως η Μόσχα να χρησιμοποιήσει την εξέγερση για να δικαιολογήσει τις μελλοντικές απώλειες. «Ο ρωσικός στρατός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κατηγορήσει τον Πριγκόζιν για οποιαδήποτε απώλεια εδαφών να κατηγορήσουμε τον Βάγκνερ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η κατάληψη από την Wagner ενός κέντρου διοίκησης στο Ροστόφ χωρίς εμφανή αντίσταση από τα ρωσικά στρατεύματα ή το γεγονός ότι οι δυνάμεις του προχώρησαν, ανεμπόδιστα, για αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τη Μόσχα σε μόλις μια μέρα, θα εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη συνοχή των ρωσικών δυνάμεων.«Πρόκειται για έναν στρατό πολιτοφυλακών και αυτό γίνεται όλο και πιο εμφανές», είπε ο Ομάρ Ασούρ, καθηγητής στρατιωτικών σπουδών στο Ινστιτούτο της Ντόχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή