Aναμένουμε τα αποτελέσματα, ήταν το πρώτο σχόλιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ανακοίνωση του κοινού exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων, στο 80% του δείγματος.

«Φαίνεται ότι η ΝΔ εξασφαλίζει ασφαλή αυτοδυναμία», σημειώνουν, προσθέτοντας πως «αυτό μας κάνει να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών, αλλά ημέρες δουλειάς. Δεν υπάρχει ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της Πειραιώς.

Βαθιά ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της ακροδεξιάς

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «μία πολύ αρνητική εξέλιξη για το σύνολο του προοδευτικού χώρου» και αναφέρονται στην ενίσχυση της ακροδεξιάς, εάν βεβαίως επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Παράλληλα, από την Κουμουνδούρου σημειώνουν πως σε μεγάλο βαθμό αυτό είχε προεξοφληθεί από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, καθώς ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί μια τόσο μεγάλη διαφορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη πιο δύσκολο, καθώς ως δύναμη εναλλακτικής διακυβέρνησης στη ΝΔ, δεν ήταν εφικτό να έχει αφήγημα εκλογικής νίκης, τονίζουν.

«Πολύ ανησυχητικό σημάδι, όμως, είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς που φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στη νέα Βουλή, σημάδι συντηρητικής μετατόπισης της ελληνικής κοινωνίας», σχολιάζουν.

Και προσθέτουν πως «ο τρόπος με τον οποίο η ΝΔ έθεσε τα ζητήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η τοξικότητα και η ανευθυνότητα που επέδειξε στα ζητήματα της Θράκης και της μειονότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των πιο σκοτεινών δυνάμεων, της άκρας δεξιάς».

«Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη δημοκρατία μας, και δυστυχώς η ΝΔ έχει την κύρια ευθύνη γι’ αυτό. Όχι μόνο επειδή, όπως αποδείχτηκε, η νομοθετική παρέμβαση για τον Κασιδιάρη αποδείχτηκε κενό γράμμα, αλλά και επειδή επιπλέον η ΝΔ μετέφερε το πεδίο της αναμέτρησης σε τοξικά ζητήματα με τη διολίσθηση σε ένα σκληρό εθνικιστικό λόγο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Και τονίζουν ότι «σημασία έχει πως σταθήκαμε όρθιοι, τόσο εμείς όσο και οι πολίτες που συντάχθηκαν μαζί μας και έδωσαν τη μάχη, σε ένα τοπίο δυσμενές που μετά το αποτέλεσμα της προηγουμένης κάλπης, στέρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα της νίκης».

«Οι πολίτες μάς έδωσαν την εντολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, ως βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης, θα αγωνιστούμε από την επόμενη ημέρα ως ισχυρή αντιπολίτευση και θα σταθούμε δίπλα τους», σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.

«Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει»

«Το αποτέλεσμα του Μαΐου δεν ήταν συγκυριακό», σχολιάζει από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη, αναφορικά με τα ποσοστά που δίνει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το κοινό exit poll στο 80% του δείγματος.

Και τονίζει πως «η επιλογή των ψηφόφορων δεν ήταν ευκαιριακή, συγκυριακή. Δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, επανακτά δεσμούς εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες και, το επόμενο διάστημα, μεγάλο στοίχημα είναι το ΠΑΣΟΚ να καταστεί η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση».

Όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, «με τα τόσο αυξημένα ποσοστά της ακροδεξιάς, είναι ακόμα πιο σημαντικό το ΠΑΣΟΚ να μπει δημοκρατικό ανάχωμα».

Μάλιστα, όπως σημειώνουν με νόημο, «το ΠΑΣΟΚ δεν μπήκε ποτέ σε διαδικασία να κάνει μικροπολιτική με ακροδεξιά ψήφο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν