Γεβγκένι Πριγκόζιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο «έδωσαν τα χέρια» και την ύστατη ώρα αποφεύχθηκε η εμφύλια σύρραξη στη Ρωσία. Λίγο μετά τις 20:30 (ώρα Ελλάδος) ο επικεφαλής της Wagner ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του, που είχαν φτάσει 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα,  υποχωρούν και να επιστρέφουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποφευχθεί το «αιματοκύλισμα».

Ανταρσία Wagner: Πού πόνταρε ο Πριγκόζιν και πήρε τα όπλα εναντίον της Μόσχας

«Ήθελαν να διαλύσουν την Wagner. Κάναμε από τις 23 Ιουνίου την πορεία δικαιοσύνης. Σε μία μέρα φτάσαμε 200 χλμ. από τη Μόσχα. Σ’ αυτό το διάστημα δεν χύσαμε ούτε μία σταγόνα αίμα των μαχητών μας. Τώρα όμως έφτασε η ώρα που μπορεί να χυθεί αίμα. Συνειδητοποιώντας ότι αίμα θα χυθεί σε μία από τις δύο πλευρές παίρνουμε την αντίπαλη κατεύθυνση προς το πεδίο σύμφωνα με το σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πριγκόζιν στο μήνυμά του στο Telegram.

Από τότε είναι εξαφανισμένος…

Τελευταία φορά εθεάθη χθες μέσα στο αυτοκίνητο να φεύγει από την πόλη Ροστόφ, που είχαν καταλάβει τα στρατεύματά του. Κάτοικοι τον χειροκροτούσαν, τον επευφημούσαν και του έσφιγγαν το χέρι. Εκείνος χαμογελαστός αναχώρησε για τη Λευκορωσία ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν τελικά ταξίδεψε προς τη γειτονική χώρα ή βρήκε καταφύγιο αλλού. Μάλιστα, η Μόσχα δεν επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο Μινσκ.

Όπως σχολιάζει το BBC, στη νοτιοδυτική Ρωσία είναι σε ισχύ η απαγόρευση πτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα πλησιέστερα λειτουργικά αεροδρόμια στο Ροστόφ είναι στο Βόλγκογκραντ και στο Σότσι όμως το καθένα απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα. «Θα μπορούσε βεβαίως να μην ταξιδέψει με αεροπλάνο αλλά με αυτοκίνητο ή τρένο αλλά είναι πολύ μακριά μέχρι τη Λευκορωσία και επίσης πρέπει να παρακάμψει την Ουκρανία».

Τα ανταλλάγματα που ζήτησε για να κάνει στροφή

Ενώ τα τύμπανα του εμφυλίου πολέμου ηχούσαν ολοένα και πιο δυνατά χθες στη Ρωσία, αργά το απόγευμα ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι «παγώνει» την επίθεση στο Κρεμλίνο, μετά από συμφωνία που είχε με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο ιδρυτής της Wagner συμφώνησε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία, δυνάμει συμφωνίας που ανακοινώθηκε από τη Μόσχα, αφού τερμάτισε την ανταρσία των χιλιάδων βαριά οπλισμένων πολεμιστών του, που χαρακτηρίστηκε η σοβαρότερη απειλή για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τα 23 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Αν και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η λευκορωσική προεδρία, τονίζεται ότι «δεν δόθηκαν συγκεκριμένα ανταλλάγματα», τα διεθνή Μέσα αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος «θυσίασε» τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας του προκειμένου να «βάλει φρένο» στην προέλαση της Wagner.

Συγκεκριμένα, ο Πριγκόζιν φαίνεται να ζήτησε την καρατόμηση του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και του αρχηγού του γενικού επιτελείου Στρατηγού, Βαλέρι Γκερασίμοφ. Επίσης, η συμφωνία φέρεται να συμπεριλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για τα στρατεύματα της Wagner. Ειδικότερα, απόσυρση της ποινικής υπόθεσης, που δημιουργήθηκε εναντίον του Πριγκόζιν, με την κατηγορία της οργάνωσης ένοπλης ανταρσίας και αμνηστία στους μαχητές της Wagner.

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας μετά τη συμφωνία

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της οπισθοχώρησης του Πριγκόζιν η Μόσχα έκανε γνωστό ότι θα ανταποκριθεί στα αιτήματά του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι μαχητές της οργάνωσης, που συμμετείχαν στα γεγονότα, δεν θα διωχθούν ποινικά και όσοι από αυτούς το επιθυμούν μπορούν να συνάψουν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ακόμα, ο Πεσκόφ αναφέρθηκε στη συμβολή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Όπως είπε, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε με τον Λουκασένκο για τη διαμεσολάβηση του Μινσκ, μετά από πρωτοβουλία του Λευκορώσου προέδρου. Συγκεκριμένα ανέφερε πως υπήρχε ο υψηλότερος στόχος της αποφυγής της αιματοχυσίας και της εσωτερικής σύγκρουσης και βάσει αυτού λειτούργησε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

«Είμαστε ευγνώμονες στον πρόεδρο της Λευκορωσίας για αυτές τις προσπάθειες», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «δεν γνωρίζει εάν ο πρόεδρος Πούτιν εμπιστεύεται την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας».

Τέλος, ανέφερε ότι η ποινική υπόθεση εναντίον του επικεφαλής της Wagner θα αποσυρθεί και θα μεταβεί στη Λευκορωσία. Ωστόσο, δεν έγινε πιο σαφής σχετικά με το τι θα κάνει ο Πριγκόζιν στη χώρα.

O Βρετανός απόστρατος Ρίτσαρντ Ντάνατ σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη Ρωσία εμφανίστηκε επιφυλακτικός και εξέπεμψε SOS για την Ουκρανία. Μιλώντας στα βρετανικά Μέσα, εμφανίστηκε δύσπιστος για τη συμφωνία Πριγκόζιν, Λουκασένκο και Πούτιν και τόνισε ότι αν ο επικεφαλής της Wagner καταφύγει στο Μινσκ μπορεί πολύ εύκολα να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Κιέβου.

«Από τη Λευκορωσία ο Πριγκόζιν θα μπορούσε να ηγηθεί μιας επίθεσης στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ενώ μετακομίζει στη Λευκορωσία με αντάλλαγμα την απόσυρση της ποινικής του υπόθεσης, εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με το ποιες νέες εξουσίες θα ασκεί πέρα από τα σύνορα», επισήμανε ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου του βρετανικού στρατού.

Και τόνισε ότι «aυτό που δεν γνωρίζουμε και θα ανακαλύψουμε τις επόμενες ώρες και μέρες είναι πόσοι από τους μαχητές της Wagner πήγαν μαζί του. Αν έχει πάει ο Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και έχει διατηρήσει γύρω του μια αποτελεσματική μάχιμη δύναμη, τότε συνιστά απειλή για τα εδάφη της Ουκρανίας που βρίσκονται πλησιέστερα στο Κίεβο, όπου άρχισε και ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου 2022».

«Οι μετασεισμοί της χθεσινής ημέρας θα αντηχούν για αρκετό καιρό… Παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρχαν άμεσοι «νικητές» από το «χθεσινό φιάσκο. Ο Πούτιν έχει χάσει την πυγμή της εξουσίας του και ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε σύγχυση», σχολίασε ο Ντάνατ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη – Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης: Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η γειτονική χώρα πρέπει να  «σεβαστεί αυτή την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος – Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης
Επικαιρότητα |

«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος - Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης

Το προεκλογικό όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ακρίβεια των πολυεθνικών είναι θέμα σημερινής ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας