Έτοιμος για «συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές της Κυριακής» είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γράφει το Bloomberg προσθέτοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα εξασφαλίσει αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο ώστε να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται σε ποσοστό που δίνουν το exit polls και υπογραμμίζει ότι οι «αγορές συσπειρώθηκαν πίσω από την προοπτική μιας ακόμη τετραετούς θητείας του Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του».

«Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο άνω του 36,4% φέτος και η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι περίπου 3,6%, η χαμηλότερη των τελευταίων περίπου 10 μηνών» γράφει στο δημοσίευμα .

Σύμφωνα με το Bloomberg  οι ψηφοφόροι πείστηκαν από τη δέσμευση του Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ελληνικό χρέ0ος να βρίσκεται στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα.

«Και οι πρώτες ανησυχίες ότι οι ψηφοφόροι θα τιμωρούσαν τον Μητσοτάκη για τον χειρισμό του σιδηροδρομικού δυστυχήματος νωρίτερα φέτος που άφησε νεκρούς 57 ανθρώπους, καθώς και ένα σκάνδαλο στο οποίο ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών του κατασκόπευε έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ» τονίζεται.

Η συνάντηση κορυφής

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να ορκιστεί πρωθυπουργός ήδη από τη Δευτέρα, οπότε θα διορίσει αμέσως νέο υπουργικό συμβούλιο για να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου.

Η πρώτη πρόκληση της νέας κυβέρνησης θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την οποία έχασε η Ελλάδα πριν από 13 χρόνια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να ενημερώσουν τις αξιολογήσεις τους για την ελληνική οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με εταιρείες όπως η Fitch Ratings και η Standard & Poors να  έχουν αναβαθμίσει μέχρι στιγμής τη χώρα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Το Bloomberg θυμίζει ότι ο Μητσοτάκης προέβαλε τον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, ο οποίος είδε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να ανακάμπτει σχεδόν στο σημείο που ήταν όταν η Ελλάδα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το ανώτατο όριο του 28%, και οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να του δώσουν ισχυρή πλειοψηφία για να μπορέσει να μεταρρυθμίσει το έθνος. Δεσμεύτηκε να αυξήσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και να τονώσει την οικονομία. Υποσχέθηκε επίσης να αναβαθμίσει σημαντικά το σύστημα υγείας και να επιταχύνει τις διαδικασίες στις δικαστικές υποθέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους