Οι αγορές απεχθάνονται, ως γνωστόν, τις αλλαγές, ακόμα κι αν πρόκειται για την ανατροπή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ανταρσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ κατά του ρώσου προέδρου που εκδηλώθηκε το Σαββατοκύριακο ανέβασε στα ύψη την αδρεναλίνη στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και εκτίναξε τις τιμές, καθώς πυροδότησε φόβους για νέα παγκόσμια ενεργειακή εμπλοκή εν μέσω θέρους.

ΟΠΕΚ: Θα συνεχιστεί η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο – Τι προβλέπει

Η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου διεθνώς, αν και αποκλεισμένη από τις ενεργειακές αγορές της Δύσης – αμέσως τουλάχιστον, διότι εμμέσως, μέσω Ινδίας ως επί το πλείστον, η ρωσική ενέργεια εξακολουθεί να φθάνει (και) στις δυτικές αγορές.

Τη Δευτέρα το πρωί στις ασιατικές αγορές η τιμή του αμερικανικού αργού (West Texas Ιntermediate) είχε επιστρέψει στις παρυφές των 70 δολαρίων το βαρέλι, σε ελάχιστα υψηλότερα επίπεδα από την τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής, αφού όμως νωρίτερα είχε εκτιναχθεί κατά 1,3% υψηλότερα. Το Brent είχε πέσει κάτω από τα 75 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα τα προθεσμιακά συμβόλαια του προϊόντος είχαν υποχωρήσει κατά επιπλέον 3,6%, συνεχίζοντας μια σταθερή πορεία διολίσθησης που αποδίδεται στους φόβους για παγκόσμια ύφεση άρα και περαιτέρω κάμψη της πετρελαϊκής ζήτησης.

Απομακρύνεται το ρίσκο

«Οι πρώτες κινήσεις της αγοράς ήταν έντονα ανοδικές, αφού η οποιαδήποτε ανατροπή στη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Αλλά γρήγορα το ρίσκο φάνηκε να απομακρύνεται», δήλωσε στο CNBC ο Κρις Ίγκο, επικεφαλής επενδύσεων της AXA Core Investments.

Μετά την στροφή 180 μοιρών που έκαναν ξαφνικά οι μισθοφόροι του Γεβγκένι Πριγκόζιν καθ’ οδόν προς τη Μόσχα και ενώ φέρονταν να είχαν τον έλεγχο της στρατηγικής για τον πόλεμο στην Ουκρανία πόλης Ροστόφ, όλα έδειξαν να εκτονώνονται ταχύτατα. Σ’ αυτό συνέβαλε η στάση του Κρεμλίνου, που δεν θέλησε (ή δεν μπόρεσε) να κυνηγήσει για να εξουδετερώσει τους κινηματίες.

Η κομβική παρέμβαση για την αποκλιμάκωση της έντασης στις αγορές ήταν η διευκρίνιση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο TASS ότι οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του Πριγκόζιν αποσύρθηκαν. Φίλος και σύμμαχος δηλαδή και πάλι στον πόλεμο κατά του Κιέβου ο Ρώσος πραξικοπηματίας.

Αντέχει το καθεστώς Πούτιν

«Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν μια άνευ προηγουμένου αδυναμία του προέδρου Πούτιν», εκτίμησε μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στο CNBC ο Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρος του αμερικανικού ομίλου εκτίμησης πολιτικών κινδύνων Eurasia Group.

«Την ίδια στιγμή ωστόσο», πρόσθεσε ο Μπρέμερ, «ενώ η εξουσία του Πούτιν δοκιμάστηκε όσο ποτέ άλλοτε στην 23χρονη παραμονή του στο Κρεμλίνο, δεν υπήρξε ούτε μία υψηλού επιπέδου αποστασία από τον ρωσικό στρατό, από τη ρωσική κυβέρνηση ή έστω μια εκδήλωση αμφισβήτησης από τους Ρώσους ολιγάρχες».

«Όποιος πίστεψε ότι ο Πούτιν ξαφνικά βρίσκεται στο χείλος της αποχώρησης από την εξουσία, πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο σημείο», τόνισε ο Ίαν Μπρέμερ.

Με τις απόψεις του συμφωνεί η Χέλιμα Κροφτ της RBC Capital Markets, η οποία μιλώντας στο Reuters σημείωσε ότι «οι φόβοι που επικεντρώνονταν στο ενδεχόμενο να κηρύξει ο Πούτιν στρατιωτικό νόμο που θα παρέλυε τη ζωή και στις ενεργειακές εγκαταστάσεις και στα λιμάνια και θα ανέστειλε τις εξαγωγές εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου δεν επαληθεύτηκαν».

Επιστροφή στα fundamentals

Έτσι τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού WTI νωρίς τη Δευτέρα στην Ασία κυμαίνονταν στα 69,44 δολάρια το βαρέλι, μόνο 28 σεντς υψηλότερα συγκριτικά με την Παρασκευή. Τα συμβόλαια του λονδρέζικου Brent βρίσκονταν 27 σεντς υψηλότερα, στα 74,12 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η νευρικότητα ίσως παραμείνει για μικρό χρονικό διάστημα ακόμα στις αγορές ενέργειας. Αλλά θα είναι «και περιορισμένη και φθίνουσα» διότι τα θεμελιώδη δεδομένα που καθορίζουν τις εξελίξεις στις αγορές παραμένουν τα ίδια.

Δηλαδή και η αυξητική πορεία των επιτοκίων στη Δύση θα συνεχιστεί για κάποιο ακόμα χρονικό διάστημα – το αποσαφήνισαν αυτό την περασμένη εβδομάδα και ο Τζερόμ Πάουελ και η Κριστίν Λαγκάρντ – και οι ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας παραμένουν παρούσες, έπειτα από μήνες υποχώρησης της παραγωγής και της κατανάλωσης και επιπλέον έπειτα από τη διαφαινόμενη αδυναμία ανάκαμψης της κινεζικής αγοράς ακινήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities