Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει ο τερματισμός της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά στο Κέρας της Αφρικής, κρούουν αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, προειδοποιώντας ότι για ακόμη ένα κύμα αύξησης στις τιμές των τροφίμων που θα προστεθεί στα δεινά δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με πείνα.

Ουκρανία: Η συμφωνία για τα σιτηρά ενδέχεται να μην ανανεωθεί

Η Μόσχα απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία που είναι γνωστή ως η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας –που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο– εάν δεν αρθούν τα εμπόδια στις δικές της αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων. Ουκρανή διπλωμάτης έχει δηλώσει πως είναι κατά 99,9% σίγουρο ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί την ανανέωση της συμφωνίας στις 18 Ιουλίου.

Η πείνα σε περιοχές στο Κέρας της Αφρικής αποφεύχθηκε φέτος καθώς η περίοδος των βροχών διέψευσε τις ανησυχητικές προβλέψεις. Ωστόσο εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων δηλώνουν ότι περίπου 60 εκατ. άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια σε επτά χώρες της Ανατολικής Αφρικής και ανησυχούν για ένα νέο πλήγμα.

«Η μη ανανέωση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας θα πλήξει πολύ σκληρά την Ανατολική Αφρική», δήλωσε από τη Γενεύη η Ντομινίκ Φερέτι, υψηλόβαθμη αξιωματούχος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP). «Υπάρχει ένας αριθμός χωρών που εξαρτώνται από το σιτάρι της Ουκρανίας και χωρίς αυτό θα δούμε πολύ υψηλότερες τιμές τροφίμων».

Το πρόγραμμα καταβάλλει προσπάθειες να μεταφέρει και να αποθηκεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα και θα αναγκαστεί να αλλάξει προμηθευτές εάν η συμφωνία ακυρωθεί, πρόσθεσε η Φερέτι.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Μπρέντα Λάζαρους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) δήλωσε ότι η διατροφή στη Σομαλία, στο Σουδάν, στο Τζιμπουτί και στην Ερυθραία επικεντρώνεται στο σιτάρι και η όποια αλλαγή θα είναι «πολύ αργή».

Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι περίπου 700.000 τόνοι έχουν αποσταλεί στην Κένυα και την Αιθιοπία από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας. Ενώ αυτό αντιστοιχεί μόνο στο 2% περίπου του συνολικού όγκου, η αύξησης της τιμής μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την περιοχή, παρόλο που στη συνέχεια οι τιμές υποχώρησαν.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι 10,4 εκατ. παιδιά είναι αντιμέτωπα με οξύ υποσιτισμό και ανέφερε τα υψηλότερα επίπεδα νοσηλειών σε ιατρικές μονάδες τα προηγούμενα τρία χρόνια στη Σομαλία, στο Νότιο Σουδάν και σε τμήματα της Κένυας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή