«Θα θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον υπηρεσιακό υπουργό, Βασίλη Κασκαρέλη.

«Έχετε κληθεί να αναλάβετε το ΥΠΕΞ σε μια κρίσιμη περίοδο, είμαι βέβαιος ότι με τις ικανότητές σας θα προάγετε τα συμφέροντά μας και θα αναβαθμίσετε τον ρόλο της χώρας», τόνισε ο κ. Κασκαρέλης.

Πρωθυπουργική «πρεμιέρα» Μητσοτάκη με συμβολική επίσκεψη στο Υπ. Οικονομικών

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κασκαρέλη για την υποδοχή και για το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην πατρίδα, είναι από τους σοφότερους διπλωμάτες που διαθέτει η χώρα», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ πρόσθεσε ότι «θα χρειαστούμε τις υπηρεσίες του και στο μέλλον και ελπίζω πάντοτε να υπολογίζω και στις συμβουλές του και τις ιδέες του».

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε και τον Νίκο Δένδια «για την αδιαμφισβήτητα πετυχημένη θητεία του στο υπουργείο αυτό, που είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, της ευημερίας και του διεθνούς κύρους της πατρίδας μας».

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο»

Σημείωσε ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει. «Το έργο μας δεν μπορεί να πετύχει, αν δεν στηριχθεί από το διπλωματικό σώμα, προσβλέπω στη συνεργασία αυτή», ανέφερε.

Και υπογράμμισε πως «η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μία πολιτική αρχών, μία πολιτική που στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, εμπνέεται από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα».

«Οι αρχές αυτές, που διέπουν τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική του κόσμου, σήμερα βάλλονται πολλαπλώς από τις καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις», τόνισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι «αποτελεί χρέος μας να υπερασπιζόμαστε καθημερινά και αδιαπραγμάτευτα την κυριαρχία και την εθνική μας υπόσταση. Σας διαβεβαιώ ότι θα το πράξουμε στο ακέραιο», διεμήνυσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός, αφού δήλωσε ότι δεν θα επεκταθεί περισσότερο σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική, καθώς «θα έχουμε πολύ σύντομα την ευκαιρία, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, να αναπτύξουμε τα θέματα αυτά», επισήμανε πως «τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο πρωθυπουργός, στο πνεύμα ακριβώς της υποστήριξης των εθνικών μας συμφερόντων, θα θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας».

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ Κύπρου

Την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία ως υπουργός Εξωτερικών είχε, λίγο μετά την τελετή παράδοσης και παραλαβής, ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών είχε θερμή συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, ο οποίος τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η συζήτηση εστιάστηκε στον στενό και συνεχή συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, τις κοινές προκλήσεις, καθώς και σε σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα