Η σχέση επιτοκίων των κρατικών ομολόγων με το ρυθμό ανάπτυξης μιας χώρας είναι βασικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα του χρέους, επεσήμανε η πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) Αναστασία Μιαούλη.
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Οι 4 απειλές στα θεμέλια τα ελληνικής οικονομίας
«Μια αξιόπιστη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους λαμβάνει υπόψη της την αλληλεξάρτηση μεταξύ επιτοκίων, ρυθμού ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων ή ελλειμμάτων». Αυτό επεσήμανε κατά την παρουσίασή της στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητων Δημοσιονομικών Θεσμών που διεξήχθη φέτος στην Χάγη στις 15-16 Ιουνίου, η πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Αναστασία Μιαούλη.
Με τίτλο της παρουσίασής της «Η σχέση επιτοκίων και ρυθμού ανάπτυξης σαν προσδιοριστικός παράγοντας της δημοσιονομικής σταθερότητας» η κα. Μιαούλη προχώρησε στην παρουσίαση απλών και ρεαλιστικών υπολογισμών που αναδεικνύουν τη σημασία της εξέλιξης των παραπάνω μεγεθών για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Πρόσθεσε «Επιτόκια, μεγέθυνση και πρωτογενή πλεονάσματα ή ελλείμματα αλληλεξαρτώνται». «Η ανάλυση του χρέους με βάση το διαχρονικό εισοδηματικό περιορισμό της κυβέρνησης και τους ευρωπαϊκούς δείκτες είναι ένα απλό και χρήσιμο μονοπάτι που μας στερεί όμως από σημαντικά εργαλεία που προκύπτουν όταν χρησιμοποιηθεί ένα μακροοικονομικό υπόδειγμα γενικής ισορροπίας», κατέληξε.
Το φετινό συνέδριο εστίασε μεταξύ άλλων στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα δημόσια οικονομικά. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου επισημάνθηκε ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο και θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά κόστη τις επόμενες δεκαετίες ή για τις επόμενες γενεές με αναγκαίες πρόσθετες επενδύσεις και δαπάνες.
Πραγματοποιήθηκε, επίσης, παρουσίαση της κοινής εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Ανεξάρτητων Δημοσιονομικών Θεσμών από τον προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών του ΕΔΣ, Αναστάσιο Παππά, με τίτλο «Μπορούν τα θεσμικά χαρακτηριστικά να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των Δημοσιονομικών Συμβουλίων», τονίζοντας τη θετική και στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της παρουσίας Δημοσιονομικών Συμβουλίων και της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί σε ένα πιο ευέλικτο και λιγότερο σύνθετου πλαισίου δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.