«Επώνυμες» τσάντες και ρούχα που καταλήγουν στους σπαστήρες και στη χωματερή, αναζήτηση μεγαλύτερων και περισσότερων αποθηκευτικών χώρων για τα προϊόντα που κατάσχονται, ειδικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση των κατασχεμένων.

Κάποτε θεωρούνταν «μπανάλ» – Οι «μαϊμού» τσάντες είναι το πιο καυτό trend σήμερα!

Η μάχη κατά του παρεμπορίου δεν σταματά στον εντοπισμό ενός μικροπωλητή ή στη διαχείριση του όγκου των κατασχεμένων που κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι.

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν μια κρίσιμη διάσταση της διαρκούς αυτής μάχης, εστιάζοντας στο πού καταλήγουν τελικά τα εμπορεύματα που διακινούνται παράνομα και αποτελούν απομιμήσεις προϊόντων μεγάλης αξίας. Αποδεικνύοντας ότι τις περισσότερες φορές δεν είναι απαιτητική και κοπιαστική μόνο η δίωξη της παρανομίας, αλλά και η προσπάθεια διαχείρισης των παραγώγων της.

Το παρεμπόριο επιμένει

Μικροπωλητές ενώνουν τις τέσσερις γωνίες του λευκού σεντονιού πάνω στο οποίο έχουν απλώσει τα εμπορεύματα που πωλούν και τρέχουν φορτωμένοι με την πραμάτεια τους στον ώμο προκειμένου να γλιτώσουν από τον έλεγχο της Δημοτικής Αστυνομίας. Εικόνα οικεία σε όλους μας από τα αστικά κέντρα και ιδίως τους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, όπως η Πατησίων.

Τα τελευταία χρόνια τα λευκά σεντόνια στα πεζοδρόμια της Πατησίων, ωστόσο, έχουν λιγοστέψει αισθητά, αποτέλεσμα – σε μεγάλο βαθμό – των εκτεταμένων ελέγχων, ειδικά σε αυτό το σημείο της πρωτεύουσας. Ομως, το παρεμπόριο κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί. Αλλάζει στέκια, αλλάζει μορφές και συνεχίζει να αποφέρει τεράστια κέρδη ετησίως σε όσους ασχολούνται με αυτό… επαγγελματικά. Αλλωστε, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που προτιμούν τη φτηνή απομίμηση ενός «επώνυμου» προϊόντος ή που οι οικονομικές δυνατότητές τους θα φτάνουν μέχρι εκεί. Οπως και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που εκμεταλλεύονται αυτό το «κενό» στην αγορά για να κερδοσκοπήσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2020, ο τζίρος του παρεμπορίου ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ, με την απώλεια των φορολογικών εσόδων από τη μαύρη οικονομία να υπολογίζεται περίπου στα 8 δισ. ευρώ. «Ας αναλογιστεί ο καθένας και η καθεμιά μας τι θα μπορούσε να κάνει το ελληνικό Δημόσιο με αυτά τα επιπλέον οκτώ δισ. ευρώ», λένε στα «ΝΕΑ» οι δημόσιοι λειτουργοί που είναι επιφορτισμένοι με την πάταξη του παράνομου εμπορίου και την καταστροφή των προϊόντων – μαϊμού.

Η Δημοτική Αστυνομία κάνει καθημερινά ελέγχους στα συνήθη στέκια του παρεμπορίου και στα κατασχεμένα βρίσκει κανείς ό,τι μπορεί να φανταστεί. Τσάντες, ρούχα, ρολόγια, παπούτσια, γυαλιά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά…

Καταστροφή, ανακύκλωση

Πριν από το «ψαλίδισμα» της Δημοτικής Αστυνομίας, το 2013, οι υπάλληλοί της θα άδειαζαν τις σακούλες με τα κατασχεμένα σε έναν πάγκο, θα έκοβαν τις απομιμήσεις των επώνυμων προϊόντων με ένα ψαλίδι ή θα τις έσκιζαν με ένα μαχαίρι, θα κατέστρεφαν τα ταμπελάκια – αντίγραφα γνωστών οίκων ψεκάζοντάς τα με χρώμα και θα έσπαγαν τα δήθεν πανάκριβα ρολόγια ή τα οπτικά με ένα σφυρί.

Ωστόσο, μετά την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, το 2015, η νομοθεσία για τον τρόπο καταστροφής των κατασχεμένων άλλαξε. Πλέον, σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο, καταστρέφονται στο σύνολό τους στους σπαστήρες. Τσάντες, παπούτσια, ρούχα, ομπρέλες τεμαχίζονται στα ειδικά μηχανήματα, προτού καταλήξουν στη χωματερή. Ο λόγος προφανής: τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να επιστρέψουν στην αγορά.

Στις αποθήκες

Από την άλλη, κοσμήματα, χρήματα και πλαστά χαρτονομίσματα που κατάσχονται φυλάσσονται από τις Αρχές. Τα ρολόγια και τα χρυσαφικά – που δεν αποτελούν αντίγραφα αλλά προϊόντα κλοπής – αρχειοθετούνται και φυλάσσονται στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ. Ενα ρολόι, για παράδειγμα, θα επιστρέψει στον κάτοχό του – εάν και εφόσον καταφέρει να αποδείξει ότι είναι δικό του – μόνο όταν η υπόθεση τελεσιδικήσει. Τα κατασχεμένα χρήματα, δε, φυλάσσονται από τη Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος.

Ακόμα και οι ναρκωτικές ουσίες που κατάσχονται από τις Αρχές ζυγίζονται, παρουσία εισαγγελέα, και εν συνεχεία φυλάσσονται σε αποθήκες από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας μέχρι την καταστροφή τους, την καύση δηλαδή σε ειδική υψικάμινο.

Μάστιγα του παρεμπορίου

«Το παρεμπόριο «κολλάει» δίπλα στο νόμιμο εμπόριο, εκεί όπου υπάρχουν πωλητές με άδεια, «κολλάνε» κι οι πωλητές χωρίς άδεια», λέει ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργος Βλάχος. «Στο παζάρι του Βοτανικού κάθε Κυριακή, στην Αγίας Αννης, αραδιάζουν την πραμάτεια τους δεκάδες παράνομοι μικροπωλητές. Στα πανηγύρια του καλοκαιριού, δίπλα στους νόμιμους εμπόρους, θα κολλήσουν και οι παράνομοι μικροπωλητές, ενώ και στις λαϊκές αγορές το παρεμπόριο των φρούτων ακμάζει», συμπληρώνει, τονίζοντας ότι φρούτα και λαχανικά είναι ένα ξεχωριστό μεγάλο κεφάλαιο του παρεμπορίου, με ιδιαίτερες προκλήσεις στην πάταξή του.

Συνεχείς έλεγχοι

Οι αρμόδιες ομάδες της ΕΛ.ΑΣ., η Δημοτική Αστυνομία και η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους.

Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο καταπολέμησης του παρεμπορίου αδασμολόγητων εμπορευμάτων, κατάσχεσε 2.291 προϊόντα, λίγες ημέρες πριν είχαν κατασχεθεί ακόμα 1.930 προϊόντα σε λαϊκή αγορά. Στην Αρτα έγιναν συλλήψεις για παράνομη πώληση υαλοκαθαριστήρων αυτοκινήτων, στην Αθήνα βρέθηκαν χιλιάδες ζευγάρια γυαλιά ηλίου, προϊόντα κλοπής από αντιπροσωπεία οπτικών ειδών. Στον Βόλο, μία 38χρονη γυναίκα συνελήφθη για παράνομη πώληση επικίνδυνων καλλυντικών – πούδρες, κραγιόν, μολύβια ματιών, ακόμα και αρώματα – χωρίς την απαραίτητη άδεια από την αρμόδια Αρχή. Με τις πρώτες μπόρες του Ιουνίου, δε, στα Ιωάννινα συνελήφθησαν μικροπωλητές που πωλούσαν ομπρέλες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πωλητές οδηγούνται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και καλούνται να πληρώσουν το αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο.

Αντιθέτως, το παρεμπόριο λαθραίων καπνικών προϊόντων – που σημαίνει και τεράστια φοροδιαφυγή – διώκεται από άκρη σε άκρη της χώρας, με δεκάδες συλλήψεις για παράβαση του Νόμου Περί Τελωνειακού Κώδικα, εξηγούν από την ΕΛ.ΑΣ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους