Η Τζόρτζια Μελόνι επέστρεψε από τις Βρυξέλλες απογοητευμένη. Αυτή είναι η διαπίστωση των Ιταλών σχολιαστών μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το μεταναστευτικό. Η προσπάθειά της Μελόνι για  διαμεσολάβηση με την Ουγγαρία και την Πολωνία απέτυχε. Η ίδια βέβαια ερωτηθείσα σχετικά, δεν κατέκρινε την στάση του Όρμπαν και του Μοραβιέτσκι και απάντησε μάλιστα ότι «δεν νιώθει ποτέ απογοητευμένη από όποιον υπερασπίζεται τα σύνορά του».

Στην πραγματικότητα, όμως, η Ιταλία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η αποστολή της Μελόνι την ερχόμενη Τετάρτη στην Βαρσοβία με στόχο έναν συμβιβασμό στο μεταναστευτικό είναι πιθανό να αποτύχει.

Δεν κάνουν πίσω Ουγγαρία, Πολωνία στο προσφυγικό

Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, το Σύμφωνο για την Μετανάστευση δεν πρόκειται να μπει σε ισχύ στην καλύτερη των περιπτώσεων πριν από την ερχόμενη άνοιξη. Κι αυτό διότι χρειάζεται και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάτι που σημαίνει ότι ο ιταλικός νότος θα παραμείνει υπό μεγάλη πίεση όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο με συνεχείς αφίξεις από την Βόρεια Αφρική. Μέσα σε μια νύχτα στη Λαμπεντούζα έφτασαν και πάλι πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Το δίλημμα της Μελόνι

Με τα νέα δεδομένα της Συνόδου των Βρυξελλών η Τζόρτζια Μελόνι αντιμετωπίζει και ένα επιπλέον πρόβλημα. Όπως παρατηρεί η La Repubblica, ήλπιζε να μπορέσει να πείσει τους συμμάχους της στο ευρωπαϊκό κόμμα των συντηρητικών να στηρίξουν την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Είναι σαφές, όμως, ότι η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη δεν θα συναινέσουν ποτέ. Τι θα κάνει η Μελόνι; Αν συμπορευθεί με τον Μακρόν και τον Σολτς, θα χάσει τους παλιούς της ομοϊδεάτες. Αλλά αν παραμείνει διαρκώς στην «ευρωπαϊκή αντιπολίτευση» κινδυνεύει να απομονωθεί.

Κάτι που δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της, διότι η Ιταλία έχει  επείγουσα ανάγκη από συμμάχους. Πρώτα απ΄ όλα για τη μερική αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και με την ελπίδα να επιτευχθεί «εποικοδομητικός συμβιβασμός» με μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση