
Οι θεμελιώδεις αρχές της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) είναι οικουμενικής φύσης και απευθύνονται στην πλειονότητα των χωρών, σχολίασε τη Δευτέρα, η Natalya Styopkina, σύμβουλος στη ρωσική πρεσβεία στην Κίνα και μόνιμη αντιπρόσωπος της Ρωσίας στη Γραμματεία του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
«Οι αρχές στις οποίες βασίζεται η συνεργασία στο πλαίσιο των BRICS περιλαμβάνουν τη δέσμευση στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον αμοιβαίο σεβασμό, τον σεβασμό των συμφερόντων όλων των παραγόντων, την ισότητα και την απουσία κρυφής ατζέντας. Αυτές είναι καθολικές αρχές που απευθύνονται στις περισσότερες χώρες», τόνισε η Natalya Styopkina, στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης στο Πεκίνο.
«Τα κύρια στρατηγικά συμφέροντα των BRICS αντικατοπτρίζουν ένα κοινό όραμα που μοιράζεται η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας που δεν επιδιώκει να επιβάλει τις αξίες της σε άλλους ή να διεκδικήσει παγκόσμια κυριαρχία», πρόσθεσε η Ρωσίδα απεσταλμένη.
Σύμφωνα με την ίδια, ενώ «η συλλογική Δύση χάνει τον κυρίαρχο ρόλο της στη διαμόρφωση ενός τρόπου λειτουργίας για τη διεθνή κοινότητα», επιβάλλοντας τη λεγόμενη τάξη που βασίζεται σε κανόνες, η ορμή αυξάνεται σε όλο τον κόσμο για την οικοδόμηση ενός δικαιότερου, πολυπολικού κόσμου.
Νέα κέντρα εξουσίας
«Νέα κέντρα εξουσίας αναδύονται στη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τα οποία είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν το κυριαρχικό τους δικαίωμα να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο ανάπτυξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ομάδες όπως οι BRICS τραβούν την προσοχή και δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός», σημείωσε η διπλωμάτης.
Η Styopkina υπογράμμισε ότι η αποτελεσματική αλληλεπίδραση στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού, σταθερού και ευημερούντος κόσμου απαιτεί την εφαρμογή των αρχών της ισότητας των κυρίαρχων κρατών, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων, του αμοιβαίου σεβασμού και της εκτίμησης των συμφερόντων του άλλου.
Το Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας φιλοξενεί το ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης από το 2012. Η εκδήλωση συγκεντρώνει διπλωμάτες, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ερευνητές. Το φετινό φόρουμ, που πραγματοποιείται στις 1-3 Ιουλίου, έχει τίτλο «Επίτευξη σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο μέσω συναίνεσης και συνεργασίας».
Νωρίτερα, η Αλγερία, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος και η Αιθιοπία υπέβαλαν επίσημες αιτήσεις για να γίνουν μέλη της ομάδας BRICS. Η Αργεντινή, το Ιράν, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στους BRICS.


Latest News

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ