Οι θεμελιώδεις αρχές της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) είναι οικουμενικής φύσης και απευθύνονται στην πλειονότητα των χωρών, σχολίασε τη Δευτέρα, η Natalya Styopkina, σύμβουλος στη ρωσική πρεσβεία στην Κίνα και μόνιμη αντιπρόσωπος της Ρωσίας στη Γραμματεία του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

«Οι αρχές στις οποίες βασίζεται η συνεργασία στο πλαίσιο των BRICS περιλαμβάνουν τη δέσμευση στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον αμοιβαίο σεβασμό, τον σεβασμό των συμφερόντων όλων των παραγόντων, την ισότητα και την απουσία κρυφής ατζέντας. Αυτές είναι καθολικές αρχές που απευθύνονται στις περισσότερες χώρες», τόνισε η Natalya Styopkina, στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης στο Πεκίνο.

«Τα κύρια στρατηγικά συμφέροντα των BRICS αντικατοπτρίζουν ένα κοινό όραμα που μοιράζεται η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας που δεν επιδιώκει να επιβάλει τις αξίες της σε άλλους ή να διεκδικήσει παγκόσμια κυριαρχία», πρόσθεσε η Ρωσίδα απεσταλμένη.

Σύμφωνα με την ίδια, ενώ «η συλλογική Δύση χάνει τον κυρίαρχο ρόλο της στη διαμόρφωση ενός τρόπου λειτουργίας για τη διεθνή κοινότητα», επιβάλλοντας τη λεγόμενη τάξη που βασίζεται σε κανόνες, η ορμή αυξάνεται σε όλο τον κόσμο για την οικοδόμηση ενός δικαιότερου, πολυπολικού κόσμου.

Νέα κέντρα εξουσίας

«Νέα κέντρα εξουσίας αναδύονται στη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τα οποία είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν το κυριαρχικό τους δικαίωμα να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο ανάπτυξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ομάδες όπως οι BRICS τραβούν την προσοχή και δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός», σημείωσε η διπλωμάτης.

Η Styopkina υπογράμμισε ότι η αποτελεσματική αλληλεπίδραση στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού, σταθερού και ευημερούντος κόσμου απαιτεί την εφαρμογή των αρχών της ισότητας των κυρίαρχων κρατών, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων, του αμοιβαίου σεβασμού και της εκτίμησης των συμφερόντων του άλλου.

Το Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας φιλοξενεί το ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης από το 2012. Η εκδήλωση συγκεντρώνει διπλωμάτες, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ερευνητές. Το φετινό φόρουμ, που πραγματοποιείται στις 1-3 Ιουλίου, έχει τίτλο «Επίτευξη σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο μέσω συναίνεσης και συνεργασίας».

Νωρίτερα, η Αλγερία, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος και η Αιθιοπία υπέβαλαν επίσημες αιτήσεις για να γίνουν μέλη της ομάδας BRICS. Η Αργεντινή, το Ιράν, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στους BRICS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή