Business as usual, αλλά διαφορετικά. Αυτό ήταν το κλίμα στο φετινό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου, ένα χρόνο μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πάνελ με εύστοχες ονομασίες όπως «Επενδύοντας στη νέα πραγματικότητα» και «Επικαιροποιώντας τη μακροπρόθεσμη βιομηχανική πολιτική της Ρωσίας για τη νέα πραγματικότητα», παρουσίασαν και επισημοποίησαν στο φόρουμ την στροφή της Ρωσίας προς την Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον το φόρουμ αποτέλεσε μια πλατφόρμα έκφρασης των υλικών φιλοδοξιών των χωρών αυτών, καθώς και της ανυπομονησίας τους να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών.

Εμπόριο

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Roscongress , το 18% των αμερικανικών θυγατρικών στη Ρωσία και το 8,3% των ευρωπαϊκών, έχουν τερματίσει τις δραστηριότητές τους στη χώρα. Στο SPIEF, αυτή η «έξοδος» παρουσιάστηκε ως πλεονέκτημα για τους Ρώσους επιχειρηματίες, που μπορούν τώρα να αγοράσουν αυτές τις θυγατρικές κάτω από την τιμή της αγοράς, και ως μια ευκαιρία για την ενίσχυση της «κυριαρχίας» της χώρας. Αυτός είναι ένας όρος που η Ρωσία επικαλείται συχνά για να δεσμεύσει χώρες «όπως η Ρωσία, που εκτιμούν τα εθνικά τους συμφέροντα και είναι έτοιμες να καθορίσουν το μέλλον τους», όπως δήλωσε ο Πούτιν κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια.

Οι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας για το 2022 ήταν η Κίνα και η Τουρκία. Ο σινορωσικός εμπορικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 190 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ρωσία έλαβε 450 εκατομμύρια δολάρια από κινεζικές επενδύσεις κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Με την Τουρκία, ο εμπορικός τζίρος αυξήθηκε στα 60,72 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 84% σε σύγκριση με το 2021.

Προχωρημένα επίπεδα συνεργασίας παρατηρούνται επίσης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία τιμήθηκαν ως η φετινή “προσκεκλημένη χώρα” στο φόρουμ. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών με τα ΗΑΕ αυξήθηκε κατά 68% το 2022, σε σχέση με το 2021. Περίπου 700 ρωσικές εταιρείες, από δημοφιλή καταστήματα ένδυσης, όπως το Lichi, μέχρι συμμαχίες εστιατορίων Michelin όπως το White Rabbit Family έχουν εισέλθει στην αγορά των ΗΑΕ. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι Ρώσοι όλο και περισσότερο μισοαστειευόμενοι, αναφέρονται στην πιο λαμπερή πόλη των ΗΑΕ ως “Dubaisk”.

Επιπτώσεις των κυρώσεων

Ενώ η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει την θέση της και να προβάλλει το όραμά της για μια πολυπολική παγκόσμια τάξη με «απο-δολαριοποιημένες» συναλλαγές και «κυρίαρχη» τεχνολογία, η ΕΕ ετοιμάζεται να πλήξει τη Ρωσία με ένα ακόμα πακέτο κυρώσεων. Ο αντίκτυπος των κυρώσεων ήταν μικτός. Το ρούβλι βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, και ενώ υπάρχουν θετικές προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ, αυτό θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από άλλες προκλήσεις.

Το θέμα των δυτικών κυρώσεων δεν ήταν κάτι που συζητήθηκε ξεχωριστά στο φόρουμ, αλλά ένα θέμα που θεωρήθηκε ως δεδομένο, που διέπει όλες τις συζητήσεις και χρωματίστηκε ως ευκαιρία για την επίτευξη του από καιρό προσδοκώμενου οράματος της Ρωσίας για έναν πολυπολικό κόσμο, αντί για περιορισμό.

Με μια μακρά ιστορία απομόνωσης κατά τη διάρκεια της ΕΣΣΔ και κυρώσεων μετά τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014, η Ρωσία φαίνεται να έχει συνηθίσει τους περιορισιμούς της Δύσης, που θεωρεί πλέον ως κάτι αναμενόμενο και ελπίζει να αναπτύξει την οικονομία της παρά ταύτα. Μένει να δούμε, αν η αισιοδοξία της Ρωσίας θα ξεπεράσει τις δυτικές κυρώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή