Τον περιορισμό των εξαγωγών δύο μετάλλων που είναι βασικά για την κατασκευή ημιαγωγών, ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, κλιμακώνοντας τον τεχνολογικό εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόσβαση σε μικροτσίπ.

Αυτοί οι νέοι κανονισμοί -που επιβλήθηκαν για λόγους εθνικής ασφάλειας όπως τονίστηκε-  απαιτούν από τους εξαγωγείς να λαμβάνουν ειδική άδεια για τις εξαγωγές ορισμένων ενώσεων γαλλίου και γερμανίου από την 1η Αυγούστου.

Οι ΗΠΑ μελετούν περιορισμούς σε εξαγωγές μικροτσίπ στην Κίνα

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εντεινόμενης παγκόσμιας μάχης για την τεχνολογική υπεροχή, με την Κίνα να παραμένει η μεγαλύτερη πηγή και των δύο μετάλλων στον κόσμο.

Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν σαρωτικούς κανόνες με στόχο τη διακοπή των εξαγωγών βασικών τσιπ και εργαλείων ημιαγωγών στην Κίνα. Όπως επισημαίνει το CNBC, τα μέτρα αυτά πιστεύεται ότι έχουν τη δυνατότητα να ακρωτηριάσουν τις φιλοδοξίες της Κίνας να ενισχύσει τις εγχώριες τεχνολογικές της βιομηχανίες. Οι ΗΠΑ άσκησαν επίσης πιέσεις σε βασικά κράτη και συμμάχους που κατασκευάζουν τσιπ, όπως η Ολλανδία και η Ιαπωνία, να επιβάλουν δικούς τους περιορισμούς στις εξαγωγές .

Ημιαγωγοί: Δεκάδες δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην Ευρώπη [γράφημα]

Η «απάντηση» της Ολλανδίας

Η Ολλανδία απάντησε την Παρασκευή με νέους περιορισμούς εξαγωγών σε προηγμένο εξοπλισμό ημιαγωγών. Αυτό ουσιαστικά θα εμποδίσει την ASML να εξάγει στην Κίνα.

Ορισμένες χώρες προσπαθούν επίσης να εξασφαλίσουν τις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού και να αναπτύξουν τις εγχώριες βιομηχανίες τσιπ, εστιάζοντας σε τομείς όπου είναι παραδοσιακά ισχυρές. Την περασμένη εβδομάδα, ένα ταμείο που υποστηρίζεται από την ιαπωνική κυβέρνηση πρότεινε την εξαγορά προς 903,9 δισ. γιεν (6,3 δισεκατομμύρια δολάρια) του γίγαντα υλικών ημιαγωγών JSR .

Οι ημιαγωγοί είναι μερικά από τα πιο σημαντικά προϊόντα τεχνολογίας. Πηγαίνουν σε οτιδήποτε, από smartphone μέχρι αυτοκίνητα και ψυγεία, και θεωρούνται επίσης βασικά για στρατιωτικές εφαρμογές και την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή