Ουσιαστική συμπεριληπτική ανάπτυξη, ευκολότερη πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς οικονομικούς πόρους και τραπεζική χρηματοδότηση, επιτάχυνση στις φορολογικές ελαφρύνσεις, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και επίλυση προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με τη γραφειοκρατία είναι τα βασικά ζητήματα που θέτουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ο οδικός χάρτης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν

Με κύριο στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την πραγματική σύγκλιση με τους πιο ισχυρούς εγχώριους και ξένους ανταγωνιστές τους, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες επιζητούν από το οικονομικό επιτελείο μέσα στην επόμενη τετραετία να αντιμετωπιστούν καίρια ζητήματα δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής που σχετίζονται ευθέως με την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του κορμού της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής ώστε να οδηγηθεί με επιτυχία στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να εξαντλήσει η κυβέρνηση όλες τις δυνατότητες για αναπροσαρμογή των κοινοτικών προγραμμάτων προκειμένου να τύχουν χρηματοδοτικής στήριξης όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι πρέπει να εμπροσθοβαρείς οι θετικές παρεμβάσεις στην φορολογία. Υπενθυμίζεται ότι ο μπλε φάκελος που παρέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης περιλαμβάνει και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 22% σε 20% από το 2025 (εισοδήματα του 2024).

Άμεση αντιμετώπιση χρήζουν και προβλήματα όπως ακρίβεια, με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το διαφαινόμενο σοβαρό ενδεχόμενο διατήρησης του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα και των υψηλών επιτοκίων, που συνεχίζουν να προκαλούν συνθήκες περιορισμού του εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Εθνικός «οδικός χάρτης»

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, θα έχει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ήδη με τον νέο «τσάρο» της οικονομίας, στο πρώτο τη τάξει υπουργείο, διευρυμένων αρμοδιοτήτων, καθώς εντάσσονται σε αυτό και οι δημόσιες επενδύσεις και τα σχετικά αναπτυξιακά εργαλεία, συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Εμπορίου κο Γιώργο Καρανίκα. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υφυπουργοί Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης και κ. Θανάσης Πετραλιάς. Εκ μέρους της Συνομοσπονδίας συμμετείχαν ο κος Σταύρος Καφούνης Α’ Αντιπρόεδρος ΕΣΕΕ, ο κος Θοδωρής Καπράλος Β’ Αντιπρόεδρος ΕΣΕΕ και ο κος Νίκος Μπόνης Γενικός Γραμματέας ΕΣΕΕ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κος Γιώργος Καρανίκας:

«Είναι ιδιαίτερα θετικό που ο κύριος Χατζηδάκης, αναλαμβάνοντας τα ηνία στο σημαντικότερο για την κυβέρνηση και την αγορά υπουργείο, έχει πλήρη γνώση των προβλημάτων και των αναγκών των επιχειρήσεων εξαιτίας της μεγάλης του εμπειρίας και της πρόσφατης θητείας του στα κυριότερα παραγωγικά υπουργεία. Είχαμε την ευχέρεια για μία ευρεία ανταλλαγή απόψεων στα πολλά και καίρια ζητήματα δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής που σχετίζονται ευθέως με την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τον επιχειρηματικό χάρτη και τις υποδομές. Το πεδίο είναι πρόσφορο για να επιτευχθεί έως το τέλος της δεκαετίας ο στόχος της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με τις προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες. Επισημάναμε όμως ότι θα πρέπει παράλληλα να χαραχθεί ένας εθνικός «οδικός χάρτης» για να μη χαθεί ο δεύτερος μεγάλος στόχος, που είναι η σύγκλιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τους πιο ισχυρούς εγχώριους και ξένους ανταγωνιστές τους. Γι’ αυτό και στο αναλυτικό υπόμνημα που καταθέσαμε ζητούμε την επιτάχυνση όλων θετικών παρεμβάσεων στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση σε ορίζοντα τετραετίας».

Ακολουθεί αύριο, Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, η συνάντηση με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις