Δράση για τον τερματισμό του διεθνούς εμπορίου χαλαρών πτερυγίων καρχαρία αναλαμβάνει η ΕΕ μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής η οποία σήμερα εξέδωσε απάντηση στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Σταματήστε την αφαίρεση πτερυγίων — Σταματήστε το εμπόριο».

Η βάναυση και παράνομη πρακτική της αφαίρεσης των πτερυγίων σημαίνει ότι τα πτερύγια έχουν αφαιρεθεί από το ζώο και ο καρχαρίας πέφτει πίσω στη θάλασσα ενώ ενδέχεται να είναι ζωντανός. Η Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία και θα αναλάβει δράση σε τρεις τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της δυνατότητας ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό του εμπορίου με χαλαρά πτερύγια, της έναρξης εκτίμησης επιπτώσεων και της βελτίωσης των σχετικών στατιστικών. Η Επιτροπή θα εντείνει επίσης την επιβολή των μέτρων ιχνηλασιμότητας της ΕΕ και θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους.

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Ταϊλάνδης – Τι λένε οι ειδικοί

Η σούπα από πτερύγιο καρχαρία είναι δημοφιλές πιάτο της κινεζικής κουζίνας και για αυτό το σκοπό εκτιμάται ότι πάνω από 100.000.000 καρχαρίες ετησίως θανατώνονται για να αποτελέσουν τα πτερύγιά τους ακριβό έδεσμα κυρίως σε ασιατικές χώρες.

Ολοκληρωμένη δράση για τη βιωσιμότητα της αλιείας και του εμπορίου καρχαριών

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση και τη βιώσιμη διαχείριση των καρχαριών, καθώς και άλλων θαλάσσιων βιολογικών πόρων, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Η υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής από περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες αποτελεί σαφές μήνυμα και ενθάρρυνση για τη διατήρηση και την ενίσχυση του υψηλού επιπέδου φιλοδοξίας που εφαρμόζει η Επιτροπή από το 2003, όταν θεσπίστηκε στην ΕΕ ο «κανονισμός για τα πτερύγια του καρχαρία».

Ως απάντηση στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η Επιτροπή δεσμεύεται να αναλάβει περαιτέρω δράση σε τρεις τομείς:

• να εξετάσει τη δυνατότητα λήψης νομοθετικού μέτρου για τον τερματισμό του εμπορίου χαλαρών πτερυγίων καρχαρία ·

• να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση προπαρασκευαστικές εργασίες με σκοπό να δρομολογηθεί, έως το τέλος του 2023, εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της εφαρμογής της πολιτικής «φυσικά προσαρτημένων πτερυγίων» στη διάθεση στην αγορά της ΕΕ καρχαριών, είτε εντός της ΕΕ είτε για το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές και εξαγωγές)·

• να παράσχει έως το τέλος του 2024 λεπτομερέστερες πληροφορίες της ΕΕ σχετικά με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές για τη βελτίωση των στατιστικών σχετικά με το εμπόριο προϊόντων καρχαρία.

Η Επιτροπή θα επιβάλει επίσης καλύτερα τα ήδη ισχυρά μέτρα ιχνηλασιμότητας της ΕΕ σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα: έλεγχος της αλιείας στη θάλασσα, προϊόντα καρχαρία από την εκφόρτωση στον καταναλωτή, ενημέρωση των καταναλωτών και πρόληψη και αποκατάσταση του παράνομου εμπορίου. Θα εξασφαλίσει τη συλλογή και την υποβολή πλήρων και αξιόπιστων πληροφοριών από τους αλιείς και τις αρχές των κρατών μελών σχετικά με όλες αυτές τις πτυχές μέσω της συνεργασίας με τα κράτη μέλη και την Ιντερπόλ.

Τέλος, η Επιτροπή θα εντείνει τη διεθνή δράση της ΕΕ, καθώς το εμπόριο πτερυγίων καρχαρία είναι παγκόσμιο. Οι στόχοι θα είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων διατήρησης και διαχείρισης για τα είδη καρχαρία και να υποστηριχθεί η παγκόσμια απαγόρευση της αφαίρεσης πτερυγίων καρχαρία· να ενθαρρύνουν τη μείωση της ζήτησης για πτερύγια καρχαρία· και καταπολέμηση της εμπορίας πτερυγίων καρχαρία.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της CITES (Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση), με περιφερειακές οργανώσεις διαχείρισης της αλιείας, με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και με τρίτες χώρες σε διμερές επίπεδο.

Ιστορικό

Οι καρχαρίες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και είναι ευάλωτοι σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωση της διατήρησης των καρχαριών τα τελευταία χρόνια, πολλοί πληθυσμοί καρχαριών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση — πάνω από το ένα τρίτο των ειδών καρχαρία απειλούνται με εξαφάνιση, δηλαδή θεωρούνται σοβαρά απειλούμενοι, απειλούμενοι ή ευάλωτοι. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία αποτελεί μία από τις κύριες απειλές για τη διατήρηση αυτών των ειδών.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Σταματήστε την αφαίρεση πτερυγίων — Σταματήστε το εμπόριο» αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με τη βιωσιμότητα της αλιείας και του εμπορίου καρχαριών παγκοσμίως και καλεί την Επιτροπή:

• τερματισμός του εμπορίου χαλαρών πτερυγίων καρχαρία στην ΕΕ· και

• επέκταση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 605/2013 για την απαγόρευση της αφαίρεσης πτερυγίων καρχαρία, ώστε να απαγορευθεί επίσης η εισαγωγή, η εξαγωγή και η διαμετακόμιση χαλαρών πτερυγίων καρχαρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO