Ομοβροντία προσλήψεων εξειδικευμένων στελεχών στην Πληροφορική δρομολογεί η συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, παγκοσμίως. Σήμερα, 8 στις 10 εταιρείες βρίσκεται σε διαδικασία προσλήψεων, με το 81% των CIOs να απαντούν ότι σκοπεύουν να διευρύνουν τις ομάδες τους για το ΙΤ το 2023.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gartner, Inc., μόνο το 14% των μεγάλων εταιρειών προβλέπει ότι το προσωπικό της Πληροφορικής θα μειωθεί, ενώ ένα 5% εκτιμά ότι ο αριθμός των εργαζομένων στο ΙΤ θα παραμείνει ο ίδιος. Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, τα δύο τρία των μεγάλων εταιρειών και συγκεκριμένα το 67%, σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της Πληροφορικής το 2023 κατά τουλάχιστον 10%, προκειμένου να υποστηρίξουν τις ψηφιακές τους πρωτοβουλίες.
Και μπορεί οι προσλήψεις και η αναζήτηση προσωπικού να έχει γίνει κοινός τόπος για τις επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, ωστόσο, οι τακτικές, που χρησιμοποιούν οι μεγάλες επιχειρήσεις για να προσελκύσουν ταλέντα και να καλύψουν τις κρίσιμες ανάγκες τους σε εξειδικευμένες δεξιότητες, ποικίλει, αναφέρει και ο ΣΕΠΕ.
Με την αυξανόμενη ζήτηση για ταλέντα Πληροφορικής, τα πιο σημαντικά προσόντα, που αναζητούν οι εταιρείες κατά τη διαδικασία πρόσληψης στελεχών, είναι να διαθέτουν τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες και τα απαιτούμενα soft skills. Στο μεταξύ, οι CIOs αναφέρουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τις πλατφόρμες cloud και την εμπειρία πελάτη/χρήστη ως τις τρεις πιο κρίσιμες τεχνικές δεξιότητες για το 2023.
Πληροφορική: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην ελληνική αγορά
Μετ’ εμποδίων οι προσλήψεις
Στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν τις ομάδες Πληροφορικής, οι περισσότερες εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με εμπόδια, που δημιουργεί η οικονομική αστάθεια. Έτσι, το 41% των μεγάλων εταιρειών αναφέρει ότι η διαδικασία προσλήψεων ταλέντων στον τομέα του ΙΤ είναι δύσκολη και αργή, το 35% κατονομάζει τη μείωση του συνολικού προϋπολογισμού Πληροφορικής ως το βασικό πρόβλημα για τις προσλήψεις, ενώ ένα 29% κάνει λόγο για πάγωμα προσλήψεων.
Οι CIOs, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργαζόμενους στην Πληροφορική χαλαρώνουν τις γεωγραφικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις ρόλων, ώστε για να επεκτείνουν και τις πιθανές δεξαμενές από όπου μπορούν να αντλήσουν ταλέντα.
Άλλες επιχειρήσεις επιλέγουν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους στην Πληροφορική, που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της καριέρας τους, παρέχοντας τους ευκαιρίες εξέλιξης, ώστε να καλύψουν κρίσιμες τεχνολογικές τους ανάγκες.
Σχεδόν οι μισοί από τους CIOs των μεγάλων εταιρειών σχεδιάζουν να επενδύσουν σε προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση του προσωπικού στο ΙΤ, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι ομάδες έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την επίτευξη των εταιρικών στόχων.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ένα ικανό ποσοστό μεγάλων εταιρειών, της τάξης του 46%, σχεδιάζει να αυτοματοποιήσει τη ροή εργασίας, προκειμένου να καλύψει με αυτό τον τρόπο τις αυξημένες ανάγκες για εργαζόμενους.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
«Η προσέλκυση και η διατήρηση ταλέντων στην τεχνολογία παραμένουν κρίσιμοι τομείς ενδιαφέροντος για τους CIOs. Ακόμη και με την πρόοδο, που συντελείται στην τεχνητή νοημοσύνη, η Gartner προβλέπει ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας θα είναι ουδέτερος τα επόμενα αρκετά χρόνια λόγω των καθυστερήσεων υιοθέτησης από πλευράς επιχειρήσεων», αναφέρει η Gartner.
Σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι υπάλληλοι Πληροφορικής πλήρους απασχόλησης εκτελούν το 56% των καθημερινών εργασιών, ενώ οι τεχνολογικές τάσεις, όπως η αυτοματοποίηση και η επαυξημένη εργασία με τεχνητή νοημοσύνη, αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 9% του όγκου των εργασιών σήμερα.
Latest News
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων