Τους νέους φιλόδοξους στόχους, τις προτεραιότητες μια καινούργιας κυβερνητικής τετραετίας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ενώ τόνισε πως ευελπιστεί η κυβέρνηση να εκφράσει τις ανάγκες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι άμεσος στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η αναγνώριση των πτυχίων των ξένων πανεπιστημίων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να σταματήσει το κρατικό μονοπώλιο στη ανώτατη εκπαίδευση».

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος, προσφέρουν τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό ανοίγει το δρόμο για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 16, σε αυτό τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημών, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη αναθεώρηση του άρθρου 16 – και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα».

Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-  ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, «να βρούμε τους 180 βουλευτές ώστε να σταματήσει η ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Μεταρρύθμιση

«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε. Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγονται στον κόσμο. Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων. Θα προετοίμαζε το δρόμο για την μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα. Και εύχομαι ειλικρινά κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση. Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Είναι δέσμευσή μου ότι από την στιγμή που θα εξαντληθούν οι πόροι από το πρόγραμμα αυτό θα τους διπλασιάσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Η δημόσια παιδεία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η δημόσια Παιδεία προχωρά σε νέα εποχή: «Μια μεταρρύθμιση έχει για τα καλά ριζώσει στη χώρα. Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027. Με την τεχνολογία να απλώνεται σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πρώτοι από τους 36000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται ήδη. Σύντομα όλοι οι μαθητές από την Ε’ Δημοτικού θα διδάσκονται με διαδραστικούς πίνακες. Οι απαραίτητοι Πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Δεν πρέπει να κρύψουμε και πρακτικές ελλείψεις δεκαετιών όπως το κτιριακό. Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μελέτη για εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων όλης της χώρας. Καιρός να καταλήξουμε και σε ένα μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών που θα ακολουθούν όλα τα σχολεία στη χώρα μας. Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να γίνουν εργαστήρια ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Το ίδιο να ισχύει σε όλες τις βαθμίδες» ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα