Συνάντηση στο Πεκίνο με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Γι Γκανγκ και τον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας Λιου Χε είχε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν. Στο επίκεντρο των ανεπίσημων συνομιλιών, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, βρέθηκαν η παγκόσμια, η αμερικανική και η κινεζική οικονομία.

LNG: ΕΕ και Κίνα «σφάζονται» για μακροπρόθεσμα deals με τις ΗΠΑ

Η Γέλεν βρέθηκε στο Πεκίνο επιδιώκοντας να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων του κόσμου, αν και οι προσδοκίες είναι χαμηλές, με τους αξιωματούχους και των δύο πλευρών να αποδέχονται ότι η διασφάλιση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας υπερισχύει πλέον της εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών.

Ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι η Γέλεν και οι Κινέζοι συνομιλητές της είχαν μια «ουσιαστική συζήτηση», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αν και πλέον συνταξιούχος, ο Λιου είναι στενός έμπιστος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και η συνάντησή τους αποτελεί συνέχεια των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Ζυρίχη τον Ιανουάριο.

«Επιδιώκουμε έναν υγιή οικονομικό ανταγωνισμό που ωφελεί τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και να συνεργαστούμε για τις παγκόσμιες προκλήσεις», έγραψε η Γέλεν στο Twitter λίγο μετά την άφιξή της στο Πεκίνο το βράδυ της Πέμπτης.

«Θα αναλάβουμε δράση για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας όταν χρειάζεται και αυτό το ταξίδι αποτελεί μια ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και να αποφύγουμε την παρεξήγηση ή την παρεξήγηση», έγραψε η Γέλεν.

«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο»

Η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν «συγκεκριμένες δράσεις» για να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την υγιή ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

«Δεν προκύπτουν νικητές από έναν εμπορικό πόλεμο ή από την αποσύνδεση και το “σπάσιμο των αλυσίδων”», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα ελπίζουν ότι η επίσκεψη της Γέλεν θα διασφαλίσει ότι οι εμπορικές οδοί μεταξύ των δύο οικονομιών θα παραμείνουν ανοιχτές, ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Μια σημαντική επίσκεψη

«Η επίσκεψη της Γέλεν είναι σημαντική γιατί επιτρέπει να γίνουν περισσότερες συζητήσεις, επιτρέπει να έρθουν περισσότεροι άνθρωποι μεσαίου επιπέδου και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Μάικλ Χαρτ, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.

«Νομίζω ότι αν υπήρχε άλλος ένας χρόνος χωρίς επισκέψεις κορυφαίων ηγετών της αμερικανικής κυβέρνησης, η αγορά θα ψυχραθεί», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή