Ένα εθνικό σχέδιο δράσης, λύσεις για τους συνταξιούχους που έχουν οφειλές ή συνεχίζουν να εργάζονται, ασφάλεια και σωστές συνθήκες εργασίας, αλλά και μεταρρυθμίσεις (τις φοβόμαστε στην Ελλάδα διότι εφαρμόσθηκαν με βίαιο τρόπο την εποχή των μνημονίων), προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας από το βήμα της Βουλής μιλώντας στην ολομέλεια στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Πότε επιστρέφουν οι τριετίες στους μισθούς – Κίνητρα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε μήνυμα προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, καλώντας τες να αυξήσουν τους μισθούς και στη συνέχεια να «συζητήσουμε για όλα τα υπόλοιπα» στο κλείσιμο της ομιλίας του.  «Τώρα έχει έρθει η ώρα να δώσουμε σκληρά τη μάχη, ώστε οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων να απολαύσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από αυτή την εθνική μας επιτυχία», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στην αδικία όπως χαρακτήρισε στην οποία υπόκεινται χιλιάδες συνταξιούχοι που εργάζονται και από τους οποίους παρακρατείται το 30% της σύνταξής τους. «Τις επόμενες ημέρες θα γίνει ενημέρωση για το πώς θα κινηθούμε για το ζήτημα αυτό», είπε.

Αναφορά έγινε επίσης και για τους συνταξιούχους -κυρίως του ελεύθερους επαγγελματίες- που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία μεγαλύτερες των 20.000 ευρώ και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αν δεν αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Όπως υπενθύμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, με το ισχύον σύστημα, όποιος οφείλει έως 20.000 ευρώ κατοχυρώνει σύνταξη, καθώς ρυθμίζεται αυτόματα η οφειλή σε 60 δόσεις.

«Γιατί πρέπει να τιμωρείται κάποιος ο οποίος τα τελευταία χρόνια του επαγγελματικού του βίου είχε ατυχίες;», έθεσε το ερώτημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ρύθμιση για τους οφειλέτες αυτούς, με σκοπό να μπορούν να εξασφαλίσουν  σύνταξη, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Οι συνθήκες και η ασφάλεια προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας

Στόχο για την νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποτελεί η επιστροφή των δικαιωμάτων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και τα οποία οι εργαζόμενοι τα χρειάζονται και δικαιούνται να τα απολαμβάνουν, όπως τόνισε ο υπουργός.

«Οι επιχειρήσεις την προηγούμενη τετραετία απήλαυσαν μεγάλα κέρδη και πολύ μεγάλη ανάπτυξη της οικονομίας μας. Η  οικονομία αναπτύχθηκε με πρωτοφανείς ρυθμούς σταθερά

Τώρα έχει έρθει η ώρα να δώσουμε σκληρά τη μάχη, ώστε οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων να απολαύσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από αυτή την εθνική μας επιτυχία.

Δεν θέλω να σπεύδουν οι επιχειρήσεις να ζητούν ασταμάτητα εύκολες λύσεις για τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας. Η μετάκληση των εργαζομένων από το εξωτερικό είναι ένα όπλο, αλλά το τελευταίο όπλο.

Πρώτα θα πρέπει οι επιχειρήσεις να αυξήσουν δίκαια τους μισθούς στους εργαζομένους και να δώσουν στους εργαζομένους τον μισθό που τους αναλογεί με βάση την παραγωγικότητα της σημερινής ελληνικής οικονομίας και μετά θα συζητήσουμε όλα τα άλλα. Ο τουρισμός είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Στους παλιούς χαμηλούς μισθούς δεν βρίσκανε και όταν οι μισθοί αυξήθηκαν άρχισαν να βρίσκουν εργαζόμενους. Αυτός θα είναι ο δρόμος και θα πάμε όλοι μαζί για να κάνουμε την Ελλάδα όπως πρέπει και ο ελληνικός λαός και ο έλληνας εργαζόμενος να απολαύσει αυτά που του αξίζει», κατέληξε στην ομιλιά του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting

Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.