Τους έξι στόχους της οικονομικής ηγεσίας με τους οποίους θα πορευθεί έως την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από το βήμα της βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Σταϊκούρας: Οι 10 προτεραιότητες στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Όπως τόνισε ο Νίκος Παπαθανάσης, η μεγαλύτερη εισροή πόρων που έχει δει ποτέ η Ελλάδα δεν αφήνει περιθώριο για χάσιμο χρόνο και «δεν θα υπάρξει καμία περίοδος χάριτος»

Στη συνέχεια ανέλυσε τους έξι στόχους του υπουργείου οι οποίοι έχουν ως εξής:

1ος στόχος, κάθε ευρώ του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης να αξιοποιηθεί σωστά. «Δεν περισσεύει χρόνος για καθυστερήσεις, ξέρουμε τη δουλειά, έχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους και στο χαρτοφυλάκιο ευθύνης μου δουλεύουμε άμεσα για να τους πετύχουμε», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις κατανεμημένες σε 4 πυλώνες: πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, δεξιότητες κοινωνική συνοχή, ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας.

Η συνολική χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 30,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση και 12,7 δισ. ευρώ σε δανειακή στήριξη.

«Άμεσα προχωράμε στο κρίσιμο βήμα της αξιολόγησης του τρίτου αιτήματος πληρωμής ύψους 1,7 δισ. ευρώ ως μη επιστρεπτέα στήριξη, ενώ εντός του Αυγούστου θα καταθέσουμε νέο αίτημα για επιπλέον 5 δισ. ευρώ, από το RepowerEU

Τα 5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν πρωτίστως για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών ενεργειακών επενδύσεων και εντός του Αυγούστου θα γίνει αναθεώρηση του σχεδίου με τη συμπερίληψη σημαντικών έργων για προχωρήσουμε στο αίτημα τέταρτης πληρωμής ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2023», συμπλήρωσε.

2ος στόχος είναι η απορρόφηση του νέου εταιρικού συμφώνου περιφερειακής ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2021/27. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το ΕΣΠΑ σποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.

Βασικός στόχος των χρηματοδοτήσεων είναι η λύση προβλημάτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας. Τα ανωτέρω θα επιτευχθούν μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων μιας σειράς δημόσιων έργων, αλλά και προγραμμάτων κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, ένταξης μακροχρόνια ανέργων και γυναικών στην αγορά εργασίας, επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

3ος στόχο αποτελεί η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές απολιγνιτοποίησης που για πρώτη φορά η πολιτεία στρέφει την προσοχή της με προγράμματα στήριξης Είναι το πρόγραμμα της Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, με προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ, που μαζί με άλλα προγράμματα θα ανέλθει στα 6 δισ. ευρώ.

4ος στόχος, είναι η επιτάχυνση της συμβασιοποίησης και εκτέλεση έργων ΣΔΙΤ που τετραπλασιάσθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη, 45 έργα συνολικού κόστους επένδυσης 6,3 δισ. ευρώ έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στο στάδιο, ενώ τα τελευταία χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να τετραπλασιάσει τον αριθμό τους.

5ος στόχος, μέσα στην επόμενη τετραετία θα υλοποιηθεί πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με εισροή 6,7 δισ. ευρώ ενώ σχεδιάζεται  είναι μεταρρυθμιστικό έργο κωδικοποίησης σε σχέση με την διάσπαση του πρωτογενούς και δευτερογενούς πλαισίου που διέπει τις δημόσιες επενδύσεις.

6ος στόχος, η διευκόλυνση των ΜμΕ για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με εγγυήσεις και δάνεια, αλλά και με άλλα εργαλεία όπως το KnowYourCustomer. Από τις 18.000 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει αίτημα έως τώρα, έχουν εγκριθεί οι 14.000, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι εργαζόμαστε εντατικά, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και ανοίγουμε πιο πολύ την πόρτα της Ελλάδας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Θέλουμε σύντομα να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα που θα απελευθερώσει ισχυρές επενδυτικές δυνάμεις στη χώρα μας. Θέλουμε να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και με χειροπιαστά αποτελέσματα ώστε κάθε ένας να έχει δουλειά αλλά ταυτόχρονα, να έχει κι ένα κράτος που δεν αφήνει κανένα εκτός της ορατότητάς του και της προστασίας του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα κυβέρνηση ξέρουν πολύ καλά ότι οι Έλληνες δεν μπορεί να περιμένουν. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα σελίδα, που ήδη ανοίξαμε, και αυτό κάνουμε.

Τέλος και απαντώντας σε παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνη και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτα, είπε ότι τα ΣΔΙΤ προχωρούν κανονικά, και ότι έχουμε ρεκόρ συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι είναι «φέικ νιους» το ότι το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όπως είπε, θα αποδείξουμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ισομερώς περίπου, στηρίζει και τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μόνο οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν 0,35% επιτόκιο ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο. Εκείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι, σαφώς, να διευρύνουμε την περίμετρο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία