Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε την κοινοβουλευτική υποστήριξη για την ατζέντα της κυβέρνησής του, ανοίγοντας μια τετραετή πορεία για τη βελτίωση της οικονομίας και τη μεταρρύθμιση της χώρας, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Το δημοσίευμα θυμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε τα οικονομικά του σχέδια αυτή την εβδομάδα και δεσμεύτηκε σε συνέντευξή του στο Bloomberg να αποπληρώσει 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ (5,8 δισεκατομμύρια δολάρια) δανείων διάσωσης πριν από το χρονοδιάγραμμα φέτος. Είπε ότι στόχος του είναι να ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος του έτους για πρώτη φορά σε 13 χρόνια.

Bloomberg για Μητσοτάκη: Η ελληνική κρίση περνάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

«Τώρα είναι ώρα για δουλειά», είπε ο Μητσοτάκης στους βουλευτές στην Αθήνα σε ομιλία του πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης του Σαββάτου. «Η κυβέρνησή του υπό τη Νέα Δημοκρατία κέρδισε 158 ψήφους υποστήριξης στο κοινοβούλιο των 300 εδρών» σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει: «Το πρόγραμμα του Μητσοτάκη περιλαμβάνει προεκλογικές δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωση των φόρων και αύξηση μισθών και συντάξεων. Υποσχέθηκε επίσης να αναδιαρθρώσει την εθνική υγειονομική περίθαλψη της Ελλάδας. Πρόσθεσε επίσης ότι η πρώτη νομοθεσία που θα παρουσιάσει για δημόσια διαβούλευση θα επιτρέψει σε όλους τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές».

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια και θα καταργήσει την ειδική φορολογία στα έσοδα από τόκους από ελληνικά γραμμάτια και ομόλογα. Στόχος είναι να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων των δανείων και των καταθέσεων, υπογράμμισε.

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θα αποπληρώσουμε πρόωρα δάνεια του πρώτου Μνημονίου

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg, δεσμεύτηκε να αποπληρώσει δάνεια από τα πακέτα διάσωσης της περιόδου των μνημονίων που αφορούν συνολικά διάστημα 2 ετών νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

«Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

«Μια συμβολική κίνηση»

Το Bloomberg σχολιάζει ότι «η πρόωρη αποπληρωμή της λεγόμενης ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής που είδαν τη χώρα του να πλησιάζει να χάσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και την άφησαν ως το μοναδικό μέλος της ευρωζώνης με αξιολόγηση “σκουπίδια”. Τόσο η Moody’s όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα.»

«Οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί στα ελληνικά ομόλογα φέτος», συνεχίζει το Bloomberg, «με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται σε αυτά με τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας σε τέτοιο βαθμό που τώρα πληρώνει λιγότερο από την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι το χρέος της Ρώμης θεωρείται ασφαλέστερο από τους οίκους αξιολόγησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους