Η τεχνητή νοημοσύνη και η ραγδαία εξάπλωσή της, σε συνδυασμό με την τεχνολογία τύπου ChatGPT, εκτός από τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ έχουν κυριαρχήσει και στο χρηματιστηριακό ταμπλό: μια νέα κατηγορία μετοχών τεχνολογίας με μεγάλη κεφαλαιοποίηση, γνωστή και οι «Magnificent 7» κυβερνά φέτος τον S&P 500.

Όπως γράφει το Business Insider, πρόκειται για επτά κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, και ειδικότερα για τους τεχνολογικούς κολοσσούς Apple, Microsoft, Alphabet (μητρική της Google ), Amazon και Meta Platforms, καθώς και οι δύο νεοεισερχόμενες Nvidia και Tesla.

Χάρη σε ένα εκπληκτικό ράλι μετοχών τεχνολογίας που τροφοδοτείται από τη φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των «7» έχει εκτοξευθεί κατά 60% φέτος, ή 4,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, και ανέρχεται πλέον σε 11 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για μία αξία σχεδόν τριπλάσια από το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας, η οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας- ήταν λίγο πάνω από τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022.

Apple, Microsoft

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αποτίμηση της Apple ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια , και έγινε η πρώτη εταιρεία που έφτασε ποτέ αυτό το συγκεκριμένο ορόσημο. Τα κέρδη αντανακλούν τη συνεχιζόμενη επιτυχία των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας της εταιρείας, όπως το iPhone και το iPad, τα οποία διαθέτουν ένα οικοσύστημα υπηρεσιών και άλλων προσφορών που έχουν χτιστεί γύρω από αυτά.

Η Microsoft είναι πιθανό να είναι η επόμενη μετοχή τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης που θα φτάσει σε αποτίμηση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Η τράπεζα χαρακτήρισε τη μετοχή «Κορυφαία επιλογή» και είπε ότι έχει 22% ανοδικές δυνατότητες από τα τρέχοντα επίπεδα χάρη στην «κομβική της θέση» στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης που θα την βοηθήσει να κερδίσει γρήγορα χρήματα από την τάση που έχει διαμορφωθεί.

Nvidia, Tesla

Εν τω μεταξύ, η Nvidia με έδρα τη Santa Clara έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 200% φέτος , τοποθετώντας την εταιρεία στο κλαμπ των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία.

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, η εκρηκτική απόδοση της Nvidia είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η περιουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου, Jensen Huang στα 39,2 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον 34ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο,

Δικαιολογημένη είναι και η είσοδος της Tesla στην ελίτ ομάδα: όπως γράφει το Business Insider, η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας που ανήκει στον Ίλον Μασκ σημείωσε άνοδο 126% φέτος – χάρη στη ζήτηση EV που ενισχύθηκε από τις μειώσεις των τιμών, τις συμφωνίες τεχνολογίας χρέωσης με τους ανταγωνιστές της Ford και της GM και τη φρενίτιδα των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Ένας τρόπος για να εκτεθείτε στην τεχνητή νοημοσύνη είναι μέσω των «Magnificent Seven» – Amazon, Alphabet (Google), Apple, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla», ανέφερε η Saxo Bank σε πρόσφατη έκθεσή της.

«Όλες αυτές οι εταιρείες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι ο βασικός μοχλός των κερδών τους εξακολουθεί να μην είναι η AI», πρόσθεσε.

Ανησυχίες

Οι επτά μετοχές είναι υπεύθυνες για τα περισσότερα από τα κέρδη του S&P 500 φέτος και συνέβαλαν στην ώθηση του δείκτη αναφοράς στην bull market.

Ωστόσο δεν είναι όλοι πεπεισμένοι. Ο Mark Newton του Fundstrat επεσήμανε πρόσφατα 8 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές για να προσδιορίσουν εάν υπάρχει μια διόρθωση στο χρηματιστήριο.

Ταυτόχρονα, ο κορυφαίος αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley, Mike Wilson, σημείωσε ότι φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη δεν παραβλέπει τις υψηλές πιθανότητες να οδηγηθεί η αμερικανική οικονομία σε ύφεση και προειδοποίησε ότι η ασθενής οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε τελικά να σκοτώσει το ράλι των μετοχών του 2023 .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή