Τα κέρματα που κυκλοφορούν στην Ιαπωνία έχουν μειωθεί με ταχύ ρυθμό, σε μια οικονομία οι πολίτες της οποίας για δεκαετίες είχαν μια «ερωτική» σχέση με τα κέρματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενο στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), τα εθνικά αποθέματα σε κέρματα αυξάνονταν σε σταθερή βάση από τη δεκαετία του 1970, κάτι που δεν συμβαίνει όμως στο διάστημα των τελευταίων 18 μηνών.

Μια βραδυφλεγής βόμβα 3 τρισ. δολαρίων κρύβεται στην Ιαπωνία

Η αναστροφή αυτή της τάσης, είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, από την πανδημία του κορωνοϊού, τις προμήθειες των τραπεζών στις συναλλαγές, της ανόδου του πληθωρισμού και της αύξησης των πληρωμών απουσία μετρητών.

Η χρήση των πληρωμών χωρίς μετρητά -κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί ήταν εκείνοι που απέφευγαν τα μετρητά θεωρώντας «βρώμικα» και φορείς της Covid-19- ανέβασε ταχύτητα αισθητά πέρυσι. Οι συναλλαγές χωρίς μετρητά αντιπροσώπευαν το 36% του συνόλου των πληρωμών, σε σύγκριση με μόλις 15% μια δεκαετία νωρίτερα.

Μερίδα αναλυτών επισημαίνει ότι σταδιακή εγκατάλειψη της χρήσης νομισμάτων από τους καταναλωτές, σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή στη στάση των Ιαπώνων ως προς την αποταμίευση.

Το κέρμα των 500 γιεν και οι παιδικοί κουμπαράδεςΗ μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στο κέρμα με τη μεγαλύτερη ονομαστική αξία, αυτό των 500 γιεν. Το προαναφερόμενο κέρμα, είναι το πιο συνηθισμένο που δίνεται στα παιδιά για τον κουμπαρά τους, μια παράδοση που στόχο έχει να δώσει κίνητρα στα παιδιά για αποταμίευση.

Οι γονείς παραδοσιακά βάζουν στην άκρη τα κέρματα των 500 γιεν στα ρέστα τους και τα προσθέτουν στους κουμπαράδες των παιδιών τους, το περιεχόμενο των οποίων μεταφέρουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς όταν γεμίσουν.

Όμως από τις αρχές του περασμένου έτους, οι ιαπωνικές τράπεζες άρχισαν να επιβάλλουν αυστηρές χρεώσεις έως και 1.100 γιεν για καταθέσεις  με μεγάλο αριθμό κερμάτων.

Όπως αναφέρει ο Τσαϊόσι Ουένο, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ερευνών NLI στο Τόκιο, η αντίδραση για αυτές τις υψηλές χρεώσεις πιθανόν οδήγησε πολλά νοικοκυριά να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κουμπαράδες και γενικά να αποφεύγουν να μαζεύουν κέρματα, κάνοντας χρήση των πληρωμών δίχως μετρητά για τις συναλλαγές μικρής αξίας.

Οι κουμπαράδες ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τη ζήτηση -και την έκδοση- των κερμάτων των 500 γιεν, οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η αναστροφή στη λογική των αποταμιεύσεων προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης, γράφει ο Ουένο σε ένα έρευνα σχετικά με το φαινόμενο.

Η προφανής αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών έρχεται καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός της Ιαπωνίας εδώ και δεκαετίες προκαλεί σε αναθεώρηση της στάσης των πολιτών απέναντι στις δαπάνες και την αποταμίευση.

Η χρόνια στασιμότητα της ανάπτυξης ενθάρρυνε τους καταναλωτές να τοποθετούν την πλειονότητα των περιουσιακών τους στοιχείων σε τραπεζικές καταθέσεις με χαμηλή απόδοση.

Ωστόσο επί του παρόντος, ο δομικός πληθωρισμός υπερβαίνει τον στόχο του 2% της BoJ για 14 συνεχόμενους μήνες, ενώ τα στοιχεία για τους μισθούς αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι ανοδικές πιέσεις συνεχίζονται.

Εν μέσω μιας αλλαγής;

Ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος της Ιαπωνίας εστιάζει όλο και περισσότερο στο ενδεχόμενο στη χώρα να υφίσταται μια θεμελιώδη αλλαγή. Μια ολόκληρη γενιά που μεγάλωσε σε μια εποχή αποπληθωρισμού αναγκάζεται να προσαρμοστεί στην άνοδο των τιμών, σε μια πιο απαιτητική αγορά εργασίας και ενδεχομένως σε μια εγκατάλειψη του 24ετούς πειράματος της Ιαπωνίας με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Οι οικονομολόγοι της JP Morgan στο Τόκιο αναφέρουν ότι ενώ η ζήτηση για τραπεζικές καταθέσεις παραμένει σταθερή σε γενικές γραμμές ως ποσοστό επί των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών και η μείωση της ποσότητας των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν δεν είναι τόσο αισθητή όσο για τα κέρματα, τα στοιχεία της BoJ ενδεχομένως να προαναγγείλουν αλλαγές.

«Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι η μείωση της χρήσης κερμάτων θα μπορούσε να υποδηλώνει μια ευρύτερη καμπή στη φιλοσοφία της Ιαπωνίας για τα μετρητά που είναι βασιλιάς», σημειώνει ο Μπέντζαμιν Σάτιλ της JPMorgan, ο οποίος επεσήμανε επίσης την απότομη μείωση της χρήσης κερμάτων σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή