Αποφασισμένη να προωθήσει το ταχύτερο δυνατό την ατζέντα της για τον τραπεζικό τομέα εμφανίστηκε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη χθεσινή πρώτη της συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), παρουσία του επικεφαλής οικονομολόγου του γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης για την άμεση ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, συστημικών και μη, αλλά και για την αποχώρηση του κράτους από τον κλάδο, με τη διάθεση των συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Τράπεζες: Αλλάζουν όλα στο δίκτυο καταστημάτων

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τις τράπεζες να στηρίξουν το έργο του υπουργείου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και να λάβουν πρωτοβουλίες για την προώθηση καταθετικών προϊόντων με καλύτερες αποδόσεις στους αποταμιευτές.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η δίωρη συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, που δεν θύμιζε σε τίποτα τις συναντήσεις με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από εντάσεις.

Τι συζητήθηκε

Αναλυτικότερα, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στα εξής:

1. Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 

Παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί έως σήμερα με τις εκταμιεύσεις δανείων, στο πλαίσιο του ΤΑΑ και ζητήθηκε από τις τράπεζες να επιταχύνουν το έργο απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα.

2. Αποκρατικοποίηση τραπεζών 

Πρώτη τράπεζα που θα καταστεί πλήρως ιδιωτική θα είναι η Eurobank, μέσω της επαναγοράς του 1,4% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.

Από εκεί και πέρα, οι επόμενες κινήσεις αποεπένδυσης θα γίνονται ανά όμιλο με τη σειρά, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο, ανάλογα με το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για την απόκτηση των πακέτων του κράτους.

3. Κόκκινα δάνεια 

Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τους τραπεζίτες πως η ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου του σχήματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής αποτελεί προτεραιότητα.

Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς τιτλοποιήσεις των συστημικών ομίλων (Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, Solar των 4 τραπεζών), ενώ θα επιτευχθεί η πλήρης εξυγίανση της Attica Bank και της Παγκρήτιας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των οποίων υπερβαίνουν σήμερα τα 3 δισ. ευρώ.

Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου με τη συγχώνευση των δύο τελευταίων, η οποία εκτιμάται πως θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και ο φορέας απόκτησης ακινήτων ευάλωτων νοικοκυριών, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποια είδηση, καθώς η κουβέντα ήταν επιφανειακή.

 4. Φοροδιαφυγή

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινό μέτωπο ενάντια στη φοροδιαφυγή. Ειδικότερα, θα υπάρχει στενή συνεργασία για την προώθηση των τερματικών αποδοχής καρτών προς τις επιχειρήσεις, παράλληλα με τη διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές.

Επιπλέον, με απόφαση του ΥΠΟΙΚ από εδώ και στο εξής όλα τα κοινωνικά επιδόματα θα πιστώνονται σε προπληρωμές κάρτες που θα εκδίδουν οι τράπεζες, κατά τα πρότυπα του market pass.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συναλλαγές με μετρητά, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την έκδοση απόδειξης κατά την πληρωμή.

5. Ψαλίδα επιτοκίων 

Τέλος, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα της ψαλίδας των επιτοκίων μεταξύ καταθέσεων και δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε προς τα πάνω αναπροσαρμογές των αποδόσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξαχθεί μία ευρεία ενημερωτική καμπάνια από τα πιστωτικά ιδρύματα για την προώθηση προγραμμάτων αποταμίευσης με καλύτερα επιτόκια πέρα των προϊόντων ανοιχτής ζήτησης.

Κι αυτό διότι ακόμη το 75% των καταθέσεων βρίσκεται παρκαρισμένο σε άτοκους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου ή τρεχούμενους.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τις τραπεζικές διοικήσεις για την επικείμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων στα έντοκα γραμμάτια και στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τις τραπεζικές καταθέσεις, όπου ισχύει συντελεστής 15% επί των τόκων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις