Κατά 3,82 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς η συνολικές προσφορές κυμάνθηκαν στα 13,5 δισ. ευρω.

Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 3,5 δισ. ευρω, με το τελικό spread να ορίζεται στις 125 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή κοντά στο 4,45%, από τις 130 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (3,2%), δηλαδή κοντά στο 4,5%, που ήταν το αρχικό.

Το αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφηκε παρά το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις να ανεβαίνουν σημαντικά και την αναστροφή της καμπύλης να βαθαίνει σε πολυετή υψηλά. Πάντως, σήμερα παρατηρείται μικρή πτώση στο κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη.

Από τα 13,4 δισ. ευρώ των προσφορών, τα 11,6 δισ. ευρώ αποτελούν νέα κεφάλαια σε μετρητά, και τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν στην ανταλλαγή των ομολόγων λήξης 2023 και 2024.

Τι δύο αυτές διαδικασίες ανέλαβαν να «τρέξουν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα.

Επιθετικές κινήσεις

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματίσει επιθετικές κινήσεις στη διαχείριση χρέους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων.

Παρά το γεγονός ότι ο φετινός στόχος για τον δανεισμό έχει ήδη καλυφθεί με την άντληση περίπου 7 δισ. ευρώ, το ταμειακό μαξιλάρι των άνω 35 δισ. ευρώ πρόκειται να ενισχυθεί με επανεκδόσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει επίσης προγραμματίσει δημοπρασίες με επανεκδόσεις για τις 19 Ιουλίου, τις 20 Σεπτεμβρίου, τις 18 Οκτωβρίου και τις 15 Νοεμβρίου και στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 226 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 116 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία