Ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο ασφάλειας για την Ουκρανία αποκάλυψε την Τετάρτη Ομάδα των Επτά πλουσιοτέρων χωρών (G7), λέγοντας ότι θα επιδιώξει να εφαρμόσει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για να παράσχει στο Κίεβο «την απαραίτητη διακυβέρνηση ώστε να προχωρήσει προς τις ευρωατλαντικές του φιλοδοξίες».

«Θεωρούμε την παράνομη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Χάρτας του ΟΗΕ, και ασυμβίβαστη με τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια», ανέφερε η G7 σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, για όσο διάστημα χρειαστεί».

Περιγράφοντας το πώς θα στηρίξει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα, η G7 αναφέρει ότι οι χώρες θα εξασφαλίσουν «μια βιώσιμη δύναμη ικανή να υπερασπιστεί την Ουκρανία τώρα και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον» παρέχοντας σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, εκπαίδευση για τις ουκρανικές δυνάμεις και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Μήνυμα στη Ρωσία της G7 για μακροπρόθεσμη στήριξή της στην Ουκρανία

Η G7 είπε επίσης ότι θα επιδιώξει να ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω των προσπαθειών ανάκαμψης, «να δημιουργήσει τις συνθήκες που ευνοούν την προώθηση της οικονομικής ευημερίας της Ουκρανίας».

Οι χώρες υποσχέθηκαν να παράσχουν τεχνική και οικονομική υποστήριξη για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας.

Το ανακοινωθέν τονίζει ότι αναγνωρίζει «την ανάγκη για τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού για την αποκατάσταση ζημιών, απωλειών ή τραυματισμών που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα».

Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της, η δήλωση της G7 ανέφερε ότι η Ουκρανία θα δεσμευτεί να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η επιβολή του νόμου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η εταιρική διακυβέρνηση.

Αντιδράσεις από τη Μόσχα

Η κοινή δήλωσε της G7 προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Οι προθέσεις της G7 να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία είναι «λανθασμένες και επικίνδυνες», καθώς παραβιάζουν την ασφάλεια της Ρωσίας, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως γράφει το  ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση