Σε σημείωμά του, ο αμερικανικός κολοσσός Goldman Sachs παραθέτει τα συμπεράσματά του για την πορεία των ελληνικών τραπεζών κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται σε έξι επιμέρους άξονες. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πιστώσεις, επιτόκια, καταθέσεις, εταιρικά ομόλογα και τιμές ακινήτων.
Τράπεζες: Τι συμφώνησαν με Χατζηδάκη για ΤΧΣ, κόκκινα δάνεια και καταθέσεις

Κόκκινα δάνεια

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 8% το Μάρτιο. Eπιμέρους, ο δείκτης NPL δείκτη στα καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκε στο 155, στα επιχειρηματικά δάνεια στο 7%και στα ενυπόθηκα δάνεια λιανικής στο 10%.

Πιστώσεις

Ο όγκος των πιστώσεων παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα, στα 1,7 δισ. ευρώ την περίοδο Απριλίου-Μαίου, εξαιτίας των πρόωρων αποπληρωμών δανείων το πρώτο τρίμηνο από ενεργειακές εταιρείες το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες καταλήγει η Goldman Sachs. Αλλά με τις εκλογές να ανήκουν στο παρελθόν, αναμένει αύξηση των χορηγήσεων το β εξάμηνο.

Επιτόκια

Τα επιτόκια των ανεξόφλητων επιχειρηματικών δανείων, ενυπόθηκων δανείων λιανικής και των καταναλωτικών δανείων λιανικής κυμάνθηκαν στο 5,8%, 4,5% και 11,2%  αντίστοιχα τον Μάιο, μια σημαντική βελτίωση κατά 1,1%, 0,5% και 0,5%  αντίστοιχα συγκριτικά με τον Μάρτιο.

Καταθέσεις

Ο όγκος των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ την περίοδο Απριλίου-Μαΐου υποστηριζόμενος κυρίως από τη συνεχιζόμενη εισροή χρηματοδότησης από ιδιώτες. Το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκε από 20% τον Μάρτιο σε 22% τον Μάιο.

Εταιρικά ομόλογα

Οι αποδόσεις των senior ομολόγων των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 40 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, ενώ αντίστοιχα οι αποδόσεις των ομολόγων Additional Tier 1 αυξήθηκαν  κατά 30 μονάδες βάσης.

Ακίνητα

Οι τιμές των κατοικιών προς πώληση αυξήθηκαν  7% φέτος από τον Ιανουάριο, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, στο 11%.Ο δείκτης των προς πώληση εμπορικών ακινήτων αυξήθηκε αντίστοιχα 2% και 4%. Επιπλέον, ο δείκτης των προς ενοικίαση κατοικιών αυξήθηκε 6% και 7% αντίστοιχα.σε ετήσια βάση, ενώ των εμπορικών ακινήτων προς ενοικίαση σημείωσε αύξηση 3% και 5% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις