Ελλάδα και η Ιταλία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες, παρότι οι ευπάθειές τους φαίνεται να υποχωρούν, μεταξύ άλλων λόγω της προόδου σε επίπεδο πολιτικής, αναφέρει μεταξύ άλλων το σχέδιο συμπερασμάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να επιδεικνύει ανθεκτικότητα παρά το δύσκολο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό, που επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και την ανταγωνιστικότητα μέσω της αύξησης του προστατευτισμού και του γεωπολιτικού ανταγωνισμού.

«Σφίγγει το ζωνάρι» το Eurogroup – Προς κατάργηση τα μέτρα ενεργειακής στήριξης

Επίσης, αναγνωρίζει την ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, η οποία επετεύχθη χάρη στις ταχείες δράσεις πολιτικής σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο και χάρη στον καίριο ρόλο που διαδραμάτισαν οι πολιτικές της ΕΕ στη στήριξη σταθερών επενδυτικών επιδόσεων και της προόδου στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής.

Η Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Στο σχέδιο συμπερασμάτων τονίζεται ότι είναι ζωτικής σημασίας η πλήρης, έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί στα εθνικά σχέδια, ώστε να καταστεί δυνατή η διάθεση της διαθέσιμης χρηματοδότησης.

Παράλληλα υπογραμμίζει πόσο σημαντικός είναι ο συνεχής και στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ, και ο εντοπισμός, η πρόληψη και η διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των οικονομιών των κρατών μελών, της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης ή της οικονομίας της
Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.

Και εκφράζει ικανοποίηση για τη δημοσίευση των εμπεριστατωμένων επισκοπήσεων του 2023 στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Σημαντικές προκλήσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές εξελίξεις είναι εν γένει ευνοϊκές στα περισσότερα από τα κράτη μέλη για τα οποία πραγματοποιήθηκε εμπεριστατωμένη επισκόπηση,  προσθέτει ωστόσο ότι αρκετά κράτη μέλη εξακολουθούν αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η ανταγωνιστικότητα κόστους μπορεί να υπονομευθεί στα κράτη μέλη με υψηλό πληθωρισμό εάν παγιωθούν οι αποκλίνουσες πληθωριστικές τάσεις. Και σημειώνει ότι οι μακροχρόνιες ανισορροπίες που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο, ιδιωτικό και εξωτερικό χρέος έχουν επανέλθει στην πτωτική πορεία τους, σε ένα πλαίσιο υψηλής ονομαστικής ανάπτυξης.

Αναφορικά με τους αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης υποστηρίζει ότι αυξάνει τους κινδύνους και ότι απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι η πτωτική τάση των
επιπέδων χρέους θα έχει διάρκεια.

Οι τιμές των κατοικιών

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν έντονα σε αρκετά κράτη μέλη το 2022. Οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών έχουν περιορίσει τη ζήτηση κατοικιών και έχουν αρχίσει να επιδρούν διορθωτικά στις τιμές των κατοικιών. Συμφωνεί επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας
αντεπεξήλθε ικανοποιητικά στην πανδημία και ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολούθησαν να μειώνονται, αλλά σημειώνει ότι απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση για να διασφαλιστεί η συνέχιση της μακροοικονομικής σταθερότητας.

Η εικόνα ανά χώρα

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε κάθε χώρα χωριστά, τονίζει ότι οι ανισορροπίες στην Κύπρο έχουν πάψει πλέον να είναι υπερβολικές, αναγνωρίζοντας ότι το δημόσιο, το ιδιωτικό και το εξωτερικό χρέος έχουν μειωθεί με την πάροδο του χρόνου και κατά την τελευταία διετία στην Κύπρο, και βρίσκονται σε πτωτική πορεία.

Για την Ουγγαρία αναφέρει ότι αντιμετωπίζει ανισορροπίες που σχετίζονται με πολύ έντονες πιέσεις στις τιμές και ανάγκες εξωτερικής και κρατικής χρηματοδότησης, οι οποίες απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων. Η έγκαιρη εκταμίευση του ΜΑΑ και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, μετά την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων οροσήμων και στόχων που συνδέονται με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων επιδείνωσης των ανισορροπιών.

Υπογραμμίζει ότι η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισορροπίες, αν και για ορισμένα κράτη μέλη οι ανισορροπίες αυτές υποχωρούν.

Συμφωνεί ότι η Ελλάδα και η Ιταλία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες, αν και οι ευπάθειές τους φαίνεται να υποχωρούν, λόγω της προόδου της πολιτικής.

Για τη Ρουμανία υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι κλίνουν προς τα κάτω, απαιτώντας επείγουσα πολιτική δράση.

Αναγνωρίζει ότι οι εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις του 2023 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία δεν αντιμετωπίζουν ανισορροπίες, καθώς τα τρωτά σημεία φαίνεται να περιορίζονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία