Το συνεχιζόμενο κλείσιμο πολλών πετρελαιοπηγών στη Λιβύη έχει κοστίσει στη βορειοαφρικανική χώρα την παραγωγή 340.000 βαρελιών πετρελαίου, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Μοχάμεντ Αούν που μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι Asharq TV με έδρα το Ντουμπάι.

Η παραγωγή στα κοιτάσματα πετρελαίου El Feel, Sharara και 108 έκλεισε την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας της φυλής Al-Zawi για την απαγωγή του πρώην υπουργού Οικονομικών Faraj Bumatari, σύμφωνα με έναν ηγέτη της φυλής.

Πετρέλαιο: Σε επίπεδα ρεκόρ θα αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση το 2023 [έκθεση]

Πριν από το κλείσιμο, η Λιβύη παρήγαγε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

Οι κίνδυνοι

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το Σάββατο, το υπουργείο πετρελαίου ανέφερε ότι το κλείσιμο των τριών λιβυκών πετρελαιοπηγών θα μπορούσε να οδηγήσει στην κήρυξη ανωτέρας βίας.

«Η απώλεια της εμπιστοσύνης στη συνέχεια του εφοδιασμού της παγκόσμιας αγοράς με λιβυκό πετρέλαιο θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεριδίου αγοράς για το λιβυκό πετρέλαιο και τη μείωση της ζήτησής του», ανέφερε το υπουργείο.

Πρόσθεσε ότι το κλείσιμο των πετρελαιοπηγών θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μη αναστρέψιμη απώλεια εισαγωγέων» λόγω ανησυχιών για την αστάθεια του εφοδιασμού.

Το κοίτασμα Sharara

Το κοίτασμα Sharara αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής της Λιβύης, με δυναμικότητα 300.000 bpd. Έχει αποτελέσει συχνά το επίκεντρο πολιτικών συγκρούσεων.

Ο ηγέτης της φυλής Zawi Al-Senussi al-Ahlaiq δήλωσε στο Reuters ότι το κλείσιμο του El Feel είχε στόχο να πιέσει τις αρχές της Τρίπολης να απελευθερώσουν τον Bumatari, ο οποίος απήχθη μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μίτιγκα κοντά στην Τρίπολη, την Τρίτη.

Ο Μπουματάρι είναι υποψήφιος για τη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, γεγονός που «τον καθιστά ευάλωτο σε κινδύνους και απαγωγές», ανέφερε η φυλή σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή