15 Ιουλίου 2016. Στην Τουρκία πραγματοποιείται μία απόπειρα πραξικοπήματος η οποία θα είναι η αφορμή για σαρωτικές αλλαγές στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά για «τρομοκράτες», «πραξικοπηματίες» που επιχειρούν να καταλύσουν τη Δημοκρατία και ζητά από το λαό να δείξει τη στήριξη του.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το πραξικόπημα ενορχηστρώθηκε από ομάδα στρατιωτικών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές υλικές ζημιές, 265 νεκρούς, τραυματίες, ενώ βομβαρδίστηκαν τόσο η τουρκική εθνοσυνέλευση όσο και το προεδρικό μέγαρο.

Η απόπειρα πραξικοπήματος έφερε αντιδράσεις και σε διεθνές επίπεδο, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αλλά και χώρες της ΕΕ να καλούν τους πραξικοπηματίες να σεβαστούν τους θεσμούς και την εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.

Η καταστολή του πραξικοπήματος από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Ερντογάν δεν άργησε να έρθει και στις 16 Ιουλίου η προσπάθεια είχε αποτύχει οριστικά.

Δεν πρόκειται να ξεχαστεί

Τα όσα συνέβησαν στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016 η διοίκηση του Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει να ξεχαστούν καθώς και ότι όπως λένε ο λαός ήταν αυτός που «προστάτευσε τη δημοκρατία» στη χώρα και στήριξε την κυβέρνηση Ερντογάν.

Με τους πραξικοπηματίες και όσους θεωρήθηκαν συνεργάτες τους να διώκονται στη συνέχεια από την κυβέρνηση, που επιχείρησε εκκαθαρίσει σε ένοπλες δυνάμεις, δημόσιο τομέα, πανεπιστημιακούς, δικαστές, ΜΜΕ και όχι μόνο.

Στην Τουρκία διοργανώνονται σειρά εκδηλώσεων μνήμης τη συγκεκριμένη μέρα.

Στο ίδιο πλαίσιο και η έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις μέρες του πραξικοπήματος του 2016 που οργανώθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και έγινε αφορμή την Παρασκευή ο νέος τούρκος πρέσβης, Τσαγατάι Ερτζιγές να έχει την πρώτη επίσημη συνάντηση του με τους έλληνες δημοσιογράφους.

Με τον Ερτζιγές να θέλει αυτή συνάντηση να μείνει σε όσα επιβάλλει ένα καλωσόρισμα, με τσάι και τουρκικά γλυκά, υποσχόμενος και μία συνάντηση για ενημέρωση.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στην τουρκική πρεσβεία




Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα