
Αυτές τις ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει έναν αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων.
Η επόμενη ημέρα του μετά τον Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη σημάνει μέσω μιας ιδιότυπης κούρσας διαδοχής. Κατατίθενται οι τελικές υποψηφιότητες για την ηγεσία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα τελειώσει σήμερα. Και το όλο κόμμα θα πρέπει γρήγορα να αναταχθεί, αφού τρεις κλεψύδρες ήδη έχουν αναποδογυρίσει και ο χρόνος δεν είναι ακριβώς σύμμαχός τους.
Ο οδικός χάρτης του κόμματος
Η πρώτη τρέχει αμείλικτα και έχει ως όριο το χρονοδιάγραμμα του κόμματος που ως τώρα ξέρουμε και που δεν φαίνεται να μεταβάλλεται ραγδαία. Κοινώς, μετά την ΚΕ που είναι σε εξέλιξη, θα γίνει ένα διαρκές συνέδριο στα τέλη του Αυγούστου με την ίδια σύνθεση των συνέδρων από το προηγούμενο συριζαϊκό σώμα. Εκλογή νέας ηγεσίας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και ένα τακτικό συνέδριο τον Νοέμβρη.
Πάνω σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, υπήρξαν διαφωνίες αφού ένα μέρος των στελεχών θέλανε διαδικασίες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με όρους συνολικής συζήτησης πάνω στα αίτια της ήττας, στη νέα ταυτότητα κ.λπ. Σήμερα φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχει για να προλάβει και το εν λόγω χρονοδιάγραμμα αλλά και το στοίχημα εντός του: πως οι διαδικασίες μπορεί να είναι ολίγον φαστ τρακ αλλά είναι και αναγκαίες για να μην «είναι ακέφαλο το κόμμα επί μακρόν», όπως έλεγε το περιβάλλον της Εφης Αχτσιόγλου κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της την Τετάρτη.
Αποψη πάντως που ασπάζονται πολλά ακόμη στελέχη, πολλών τάσεων. Η πρώτη κλεψύδρα λοιπόν είναι αυτή. Μια αναμέτρηση με τον ίδιο τον εαυτό τους, όπως λέει γνωστός δημοσιολόγος που ξέρει την Αριστερά και την Κεντροαριστερά καλά.
Η τομή της ΔΕΘ
Πάμε στη δεύτερη κλεψύδρα. Αυτή έχει να κάνει με την τομή της ΔΕΘ που πάντα για τις πολιτικές δυνάμεις σημαίνει και στρατηγική επανεκκίνηση και χάραξη των στρατηγικών τους προτάσεων – αντιπροτάσεων. Ο Μητσοτάκης ξέρουμε πώς θα πάει. Με τον αέρα του απόλυτου νικητή αλλά και με διάθεση συνθέσεων και ανοιγμάτων πάνω στα κρίσιμα διλήμματα για τη χώρα.
Το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι απλό: με το παρόν χρονοδιάγραμμα θα πάει με νέο πρόεδρο. Που αν έχει προκύψει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, όπως είπαμε και όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες του κόμματος, θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε και μια νέα πορεία να είναι έτοιμος (ή έτοιμη) να χαράξει από τη Θεσσαλονίκη.
Αλλά και καλά προετοιμασμένος να είναι στο πώς θα κινηθεί αντιπολιτευτικά σε σχέση με την κυβέρνηση, αλλά και στο εσωτερικό πεδίο της προοδευτικής επικράτειας και με το ΠΑΣΟΚ σοβαρό πλέον μνηστήρα στις διεργασίες.
Η κλεψύδρα αυτή θα είναι και η πιο αυστηρή για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εδώ θα εντοπίζεται και το πώς θα κινηθεί ο νέος πρόεδρος στις εσωτερικές ισορροπίες της συριζαϊκής πολυκατοικίας. Μια μεταβολή πάντως του οδικού χάρτη, θα έφερε τον μεταβατικό πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο στη ΔΕΘ αν και οι περισσότεροι εντός ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να πάνε στη ΔΕΘ έχοντας γυρίσει σελίδα στο τιμόνι της Κουμουνδούρου.
Οι νέες εκλογικές μάχες
Η τρίτη κλεψύδρα έχει σχέση με τις δύο επόμενες εκλογικές μάχες. Τις πρώτες που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλ. Τσίπρα στον 7ο όροφο του στρατηγείου τους αλλά ωσεί παρών όπως λένε οι άνθρωποι του παρασκηνίου.
Πρώτη μάχη είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Δύσκολο πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μετά τις ήττες του Μάη και του Ιούνη φαίνεται να μη βγαίνει το σχέδιο πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ σε δήμους και περιφέρειες ενώ την ίδια στιγμή, όπως λένε οι πηγές, δεν είναι και η προεργασία που έχει γίνει επαρκής (άκουσε κριτική ο Σπίρτζης στις πρόσφατες Πολιτικές Γραμματείες εξάλλου για το θέμα και ως καθ’ ύλην αρμόδιος).
Η κλεψύδρα των ευρωεκλογών είναι πιο πίσω, τον Μάη του 2024 και για πολλούς αποτελεί το πρώτο σοβαρό κρας τεστ του νέου εν συνόλω ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει προηγηθεί και τακτικό συνέδριο με νέα ΚΕ και νέα ΠΓ και συνολικό νέο επιτελείο.
Θα έχει ενδιαφέρον δε, από Σεπτέμβρη, τι θα καταγράφουν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που και με τον χρόνο μάχεται πλέον και με τον εαυτό του στο νέο πολιτικό τοπίο.
Ενα καλό πολιτικό σχέδιο σε συνδυασμό με την κάμψη (;) του αντιπάλου μπορεί να φέρει χαμόγελα. Αλλιώς η σκόνη από τις τρεις κλεψύδρες θα είναι ασήκωτη.
Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές