Την βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ταχύτερα από το προβλεπόμενο εξέφρασε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιγκνάσιο Βίσκο, καθώς η πτώση του ενεργειακού κόστους επηρεάζει ένα ευρύτερο φάσμα τιμών.

Οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, αναμένεται να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δήλωσε ο Βίσκο στην τηλεόραση του Bloomberg την Τρίτη.

Ευρώπη: Οι πολίτες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται [γραφήματα]

Ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού

«Δεδομένου ότι παρατηρούμε επίσης μια σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας, πρέπει να περιμένουμε ότι αυτό θα φανεί και στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Βίσκο από το Γκαντιναγκάρ της Ινδίας, όπου συμμετέχει σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20.

«Η ΕΚΤ προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα επιτευχθεί ο στόχος του 2% – η εντύπωσή μου είναι ότι αυτό

μπορεί να συμβεί ταχύτερα», δήλωσε ο Βίσκο, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας.

Μία ακόμα αύξηση και «βλέπουμε»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα. Δεν είναι σαφές αν αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος των αυξήσεων ή αν η σύσφιγξη συνεχιστεί στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα το κάνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, γεγονός που θα σήμαινε ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα ανέλθει στο 4% από 3,5% τώρα.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε τη Δευτέρα στο Bloomberg ότι αναμένει άλλη μια αύξηση τον τρέχοντα μήνα και ότι οποιαδήποτε κίνηση τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί από τα τότε δεδομένα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ιδιαίτερα για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος είναι πιο κολλώδης από τον κύριο. Τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε στο 5,4%, αν και η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα επιβραδυνθεί στο 2,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή