Στην παρουσίαση ενός νέου σχεδίου που απαιτεί αύξηση κεφαλαίου ώστε να διευρύνει τον ισολογισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας και να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, προχώρησε ο πρόεδρος Ατζάι Μπάνγκα  την Τρίτη, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Μπάνγκα, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Mastercard, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 2 Ιουνίου, ανακοίνωσε τις νέες προτάσεις για να «κάνει τον ισολογισμό μας να λειτουργήσει πιο σκληρά» κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης οικονομικών αξιωματούχων από τις 20 μεγαλύτερες οικονομιές στο Γκαντιναγκάρ της Ινδίας.
Παγκόσμια Τράπεζα: Ετοιμάζει «ρήτρες παύσης» για χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές

Aύξηση δανεισμού

Τα νέα μέτρα, τα οποία εξακολουθούν να συζητούνται με τις χώρες-μετόχους, έρχονται να προστεθούν στα αρχικά μέτρα που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο και τα οποία θα αυξήσουν τον δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, ξεκίνησαν την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις τον Οκτώβριο, διορίζοντας τον Μπάνγκα ως διάδοχο του πρώην προέδρου Ντέιβιντ Μάλπας με συγκεκριμένη εντολή να επιταχύνει την εξέλιξη του σχεδόν 70 ετών ιδρύματος.

Μεταρρύθμιση

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ζήτησε αυτή την εβδομάδα περισσότερη δουλειά για τη μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών, λέγοντας ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα μπορούσαν να συζητηθούν μόνο αφού διευρύνουν την ικανότητά τους να βοηθήσουν τις χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και άλλες προκλήσεις.

«Κάνουμε γρήγορη πρόοδο», δήλωσε ο Μπάνγκα. «Τα σχέδια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δεκάδες δισεκατομμύρια πρόσθετου δανεισμού, επιτρέποντας στους μετόχους να εγγυηθούν τα δάνεια εάν οι χώρες δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν», μια κίνηση που η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι θα της επέτρεπε να δημιουργήσει 6 δολάρια σε νέο δανεισμό για κάθε 1 δολάριο σε εγγυήσεις σε μια περίοδο 10 ετών – ή 30 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, η τράπεζα προτείνει να απορροφήσει περισσότερους κινδύνους και να επεκτείνει τον δανεισμό διευρύνοντας τους όρους για το ανακλητό κεφάλαιο – χρήματα που έχουν δεσμευτεί από τις κυβερνήσεις αλλά δεν είναι επί του παρόντος «καταβεβλημένα».

Και σχεδιάζει να επεκτείνει τον δανεισμό με πολύ χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο, μεταξύ άλλων μέσω ενός νέου μηχανισμού κρίσης ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δημιουργηθεί για τις φτωχότερες χώρες μέσω της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή