Ο κίνδυνος μίας ενεργειακής κρίση δεν έχει ακόμα παρέλθει για την Ευρώπη, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, τονίζοντας ότι η ήπειρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα εάν η Ρωσία διακόψει ολοκληρωτικά τις προμήθειες φυσικού αερίου και εάν η περιοχή αντιμετωπίσει κρύο καιρό.

Ο ΔΟΕ είπε ότι ακόμη και αν οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης γεμίσουν σχεδόν το 100% της χωρητικότητας πριν από τον Οκτώβριο αυτό δεν αποτελεί «καμία εγγύηση» έναντι των μελλοντικών εντάσεων στην αγορά.

«Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι ένας κρύος χειμώνας, μαζί με την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. . . θα μπορούσε εύκολα να ανανεώσει την αστάθεια των τιμών», ανέφερε η IEA στην ετήσια έκθεσή της για την αγορά φυσικού αερίου τη Δευτέρα.

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες η αγορά φυσικού αερίου – Στον «αέρα» οι προβλέψεις

Η προειδοποίηση υπογραμμίζει την πιθανή αναστάτωση από μια ανανεωμένη ενεργειακή σύγκρουση με τη Μόσχα, παρά τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών από τον Δεκέμβριο που ενίσχυσε την πεποίθηση ότι η χειρότερη κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει τελειώσει. Η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει περίπου το 10% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, με ακόμη περισσότερα να παραδίδονται με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το TTF, η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχώρησε στα 24,63 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις συναλλαγές της Δευτέρας, το χαμηλότερο από τις αρχές Ιουνίου και περίπου 90% χαμηλότερα από την τιμή στα τέλη Αυγούστου πέρυσι στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, όταν ξεπέρασε τα 340 ευρώ/mwh.

Αρνητικές και πάλι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ βρίσκεται επί του παρόντος πάνω από το 80% της χωρητικότητας, σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, σύμφωνα με τον βιομηχανικό οργανισμό Gas Infrastructure Europe. Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι χώροι αποθήκευσης, ικανοί να χωρέσουν περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, θα φτάσουν το 90% μήνες πριν από τον επίσημο στόχο της ΕΕ για επίτευξη αυτού του επιπέδου έως τον Νοέμβριο.

Τα σενάρια

Ωστόσο, ο ΔΟΕ είπε ότι σε ένα σενάριο όπου θα υπάρχει ένας συνδυασμός κρύου χειμώνα, πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου μέσω αγωγών και περιορισμένων ποσοτήτων LNG, η πληρότητα των αποθηκών της ΕΕ τον ερχόμενο Απρίλιο θα μπορούσε να ανέρχεται μόλις σε 20%.

Σε ένα σενάριο όπου η Ευρώπη έχει και πάλι ήπιο χειμώνα και οι ροές LNG παραμένουν κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του περασμένου έτους, «οι χώροι αποθήκευσης θα τερματίσουν την περίοδο θέρμανσης με επίπεδα αποθέματος πάνω από το 50% της χωρητικότητας ακόμη και χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε η IEA.

«Θα απαιτηθούν συνεχείς δομικές μειώσεις της ζήτησης φυσικού αερίου», όπως η καλύτερη ενεργειακή απόδοση, η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας «για να διασφαλιστεί ένα ασφαλές ισοζύγιο αερίου για τον χειμώνα 2023/24», προστίθεται.

Ο διεθνής οργανισμός ανέφερε επίσης στην έκθεση ότι έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη ζήτηση φυσικού αερίου, λόγω της παγκόσμιας κρίσης φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τη Ρωσία.

«Η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μείωσε την ανταγωνιστικότητά του έναντι άλλων πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ η εικόνα του ως «αξιόπιστου» καυσίμου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από τις απότομες περικοπές της προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012