Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Αττική και Κορινθία, με το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στα Δερβενοχώρια να έχει φτάσει στη Μάνδρα, αφού κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις παρθένου πευκοδάσους.

Φωτιά στην Αττική: Ξεκίνησαν οι καταγραφές των ζημιών στην Αττική

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς, που όμως μαίνεται σε ένα τεράστιο μέτωπο καίγοντας σπίτια στη Νέα Ζωή.

Οι οικισμοί Πανόραμα, Αγια Σωτήρα, Παλαιοχώρι και Πουρνάρι εκκενώθηκαν, με τους κατοίκους να λαμβάνουν οδηγία να κινηθούν προς τη Μάνδρα.

Στο μεταξύ, στο Λουτράκι υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση, με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά δύσκολη στο Πανόραμα. Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική καθώς πριν από λίγα λεπτά ξέσπασε νέα φωτιά στο Δαφνί.

Η φωτιά καίει δασική έκταση και στο σημείο έχουν σπεύσει 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα ενώ συνδράμουν στις επιχειρήσεις και 3 ελικόπτερα.

Επέστρεψε ο πρωθυπουργός

Λόγω των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εκτάκτως από τις Βρυξέλλες οπού βρισκόταν, για να μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Live όλες οι εξελίξεις

21:49 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου

Νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας αναφέρει ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου από τα διόδια της Κορίνθου μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας.

Ωστόσο, παραμένει κλειστή για όλα τα οχήματα η νέα εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας ως τα διόδια στα Ίσθμια.

21:40 Η φωτιά διακρίνεται από διάφορα σημεία της πόλης των Μεγάρων

21:29 Η μάχη δίνεται πλέον μόνο από τις επίγειες δυνάμεις, καθώς με τη δύση του ηλίου καθηλώθηκαν τα εναέρια μέσα.

20:58 Νέες δραματικές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στη Δυτική Αττική, με το πύρινο μέτωπο να εκτείνεται σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Οι φλόγες από τη Μάνδρα έχουν περάσει τα όρια του δήμου Μεγαρέων και δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν αναπτυχθεί στην εθνική οδό για να μην περάσει η φωτιά στην απέναντι πλευρά.

Την ίδια ώρα, ferry boat βρίσκονται σε ετοιμότητα στη Νέα Πέραμο για να μεταφέρουν τους κατοίκους στη Σαλαμίνα.

20:44 Η φωτιά αυτήν την ώρα καίει στη Βλυχάδα, η οποία νωρίτερα είχε εκκενωθεί. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία, εκκενώστε τώρα προς Ελευσίνα. Δασική πυρκαγιά στη περιοχή», ανέφερε το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας καλόντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

20:35 Μάχη με το χρόνο δίνουν τα εναέρια μέσα, που συνεχίζουν τις ρίψεις μέχρι τη δύση του ηλίου. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην επεκταθεί η φωτιά και στο δήμο Μεγαρέων.

20:22 Η κατάσταση από τους καπνούς σε Λουτρόπυργο, Νεράκι και Νέα Πέραμο είναι αποπνικτική ενώ η ορατότητα περιορισμένη.

20:04 Νέο μήνυμα από το 112 

Η πύρινη λαίλαπα από τα Δερβενοχώρια έχει εξαπλωθεί στη βορειοδυτική Αττική, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μια άνιση μάχη. Μετά τη Μάνδρα, συναγερμός έχει σημάνει και στα Μέγαρα, αφού οι φλόγες έχουν περάσει τα όρια του δήμου. Στις 19:50, μέσω του 112, στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων να παραμείνουην σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

19:55 «Πάμε, θα καούμε» 

«Πάμε, πάμε θα καούμε» φωνάζει αστυνομικός επιχειρώντας να πείσει τους κατοίκους της Μάνδρας να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις φωτιές που πλησιάζουν. Στο συγκλονιστικό βίντεο, άνθρωποι απομακρύνονται την τελευταία στιγμή από το φλεγόμενο τοπίο, απεγνωσμένοι που βλέπουν τις περιουσίες τους να απειλούνται και να καταστρέφονται. Οι αστυνομικοί από την άλλη, καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να τους πείσουν να φύγουν, φωνάζοντας τους ότι αν μείνουν κι άλλο, θα καούν.

19:39 Νεότερη έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Όπως ανέφερε, η φωτιά -που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια και έχει φτάσει στη Μάνδρα- είναι σε εξέλιξη και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. «Έχουν διαπιστωθεί ζημιές και οι πυροσβέστες σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν απεγκλωβισμούς σε αρκετές περιπτώσεις», σημείωσε.

19:26 Η φωτιά έχει πλησιάσει στα όρια του Δήμου Μεγαρέων 

Σε ανάρτησή του, ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, κάνει λόγο για δυσμενή εξέλιξη της πυρκαγιάς και ενημερώνει ότι η φωτιά της Μάνδρας έχει πλησιάσει τα όρια του δήμου.

«Δυσμενώς εξελίσσεται η πυρκαγιά στο γειτονικό δήμο Μάνδρας, τον οποίον έχουμε συνδράμει με μηχανήματα και οχήματα. Η φωτιά έχει πλησιάσει στα όρια του δήμου μας και ήδη έχει δοθεί εκκένωση στους οικισμούς Άνω Λουτρόπυργος, Πλάτωνας και Βλυχάδα. Έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της πυροσβεστικής και του δήμου και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουμε τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς», αναφέρει.

19:14 Μήνυμα του 112 για εκκενώσεις νέων οικισμών 

Λίγο μετά τις 19:00, ήχησε ξανά το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία προς Ελευσίνα. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία, εκκενώστε τώρα προς Ελευσίνα. Δασική πυρκαγιά στη περιοχή», ανέφερε το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας. 

19:01 Σε συνέχεια της ενημέρωσης για την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Μάνδρα σημειώνεται ότι επιχειρούν 3 Προωθητές Γαιών και 2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 22 άτομα).

Επιπρόσθετα 6 Α/Φ CL-215, 4 Α/Φ CL-415 και 3 Ε/Π CHINOOK επιχειρούν και στις τρεις περιοχές (Μάνδρα, Λουτράκι, Κουβαρά – Σαρωνίδα) ανάλογα με την εξέλιξη των πυρκαγιών, τις  ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

18:50 Το μέγεθος του πύρινου μετώπου

Τη μεγάλη έκταση του πύρινου μετώπου στη δασική φωτιά στα Δερβενοχώρια και τη Μάνδρα αποκαλύπτει δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-3. Στην εικόνα διακρίνονται επίσης οι καμένες εκτάσεις στην νοτιοανατολική Αττική από την δασική πυρκαγιά στην περιοχή του Κουβαρά καθώς και το ενεργό πύρινο μέτωπο στη βόρεια Κορινθία στην περιοχή του Άγιου Χαράλαμπου.

18:38 Το πιο δύσκολο μέτωπο αυτή την ώρα είναι της Μάνδρας, όπου η πυρκαγιά καίει σπίτια στον οικισμό της Νέας Ζωής ενώ πλέον κινείται προς τη Μαγούλα. Στο έλεος της φωτιάς έχει παραδοθεί και ο Νέος Πόντος, με τους κατοίκους να έχουν λάβει εντολή για εκκένωση. Οι εικόνες μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής.

18:28 Έκτακτη ενημέρωση σε λίγη ώρα από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη τη χώρα.

18:15 Εκκενώνεται ο οικισμός Ποντίων

Λίγο μετά τις 18:00 μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους για να εκκενώσουν τον οικισμό. Η Πολιτική Προστασία και η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνουν εκκλήσεις στους κατοίκους να την εγκαταλείψουν.

18:02 Οι Αίαντες της Ελληνικής Αστυνομίας ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στη Μάνδρα

17:43 Αποχώρησε από το Συντονιστικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σχεδόν 20 λεπτά κράτησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Συντονιστικό Κέντρο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Ενημερώθηκε για την κατάσταση των πυρκαγιών που μαίνονται σε Αττική και Λουτράκι και συμμετείχε σε διευρυμένη σύσκεψη.

17:37 Εγκλωβισμένος 70χρονος στον Άγιο Σωτήρα 

Ένας 70χρονος παραμένει εγκλωβισμένος στον Άγιο Σωτήρα, με τον γιο του να απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Ο ηλικιωμένος βρίσκεται κοντά σε ένα βενζινάδικο και δεν διαθέτει μέσο για να φύγει από το σημείο. «Δεν υπάρχει κανείς εδώ να με βοηθήσει. Είμαι μόνος μου. Βρίσκομαι στο βενζινάδικο, έχω κινητικά προβλήματα. Η πίεσή μου αρχίζει και ανεβαίνει», αναφέρει ο ίδιος.

17:21 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας 

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εκτάκτως από τις Βρυξέλλες, όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, λόγω των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες δύο μέρες σε Ανατολική Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι. Αμέσως μετά την άφιξή του στη Αθήνα μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

17:14 Στη μάχη με τις φλόγες και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Λίγο μετά τις 17:00 έφτασαν στον Άγιο Σωτήρα οι Ρουμάνοι πυροσβέστες για να αναπτυχθούν στην περιοχή και να ενισχύσουν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος. 

17:05 Αγωνιώδης προσπάθεια αστυνομικών να απομακρύνουν μοναχές από μοναστήρι 

Από την καταστροφική φωτιά κινδυνεύει και ένα μοναστήρι στη Μάνδρα, στο οποίο βρέθηκαν αστυνομικοί και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσουν τις μοναχές να το εκκενώσουν. Οι μοναχές απαντούν στις εκκλήσεις των αστυνομικών με προσευχές.

Στο συγκλονιστικό βίντεο που αναρτήθηκε από την αστυνομία, ακούγονται να ψέλνουν και στη συνέχεια ένας αστυνομικός συνομιλεί με μία μοναχή, προκειμένου να την πείσει να εκκενώσουν το μοναστήρι.

16:54 Κοντά σε εργοστάσιο ελαστικών η φωτιά, φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες είναι κοντά σε εργοστάσιο ελαστικών και πρατήριο υγρών καυσίμων, με τις Αρχές να προσπαθούν να αποτρέψουν ένα πέρασμα της φωτιάς σε αυτά τα σημεία. Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια του στρατού, δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή προκειμένου να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά.

16:46 Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Μάνδρα Αττικής, με σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες και την πυροσβεστική να δίνει μια άνιση μάχη με τον χρόνο και τον καιρό. Οι κάτοικοι με λάστιχα και κλαδιά παλεύουν και αυτοί για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους από την επέλαση της πύρινης λαίλαπας.

16:39 Σε απόγνωση ο δήμαρχος της Μάνδρας 

«Μέχρι τις 04.00 το πρωί η φωτιά είχε οριοθετηθεί. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη και υπάρχουν αυτές οι εικόνες. Δεν είναι σε μια περιοχή πολλά χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα, εκτός σχεδίου πόλεως ή αυθαίρετη. Δεν είναι ο δήμος ο φορέας που θα σβήσει τις φωτιές. Έχω αγανακτήσει με την εικόνα που έχω 25 χλμ. από την Αθήνα, δεν το αξίζει αυτό το δάσος», είπε ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης, μιλώντας στο MEGA.

«Αυτά δεν είχαν προβλεφθεί από τους αρμόδιους φορείς; Δε θα έπρεπε από εχθές να είχε κατασταλεί η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από τη Βοιωτία;», κατέληξε.


16:35 Οι δρόμοι που παραμένουν κλειστοί

Λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βοιωτίας, η κυκλοφορία των οχημάτων, για προληπτικούς λόγους, έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • Στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου – Ελευσίνας, από την 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας), έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών, από 33η χ/θ (θέση Άγιος Χριστόφορος), έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής), καθώς και
  • στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου – Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς και παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

16:23 Τεράστιο το πύρινο μέτωπο στη Μάνδρα

Οι Αρχές εκκενώνουν τον οικισμό της Νέας Ζωής πόρτα – πόρτα. Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της Πυροσβεστικής, που καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες. «Με τους στροβιλισμούς και τις ριπές του ανέμου, τις θερμές μάζες του αέρα μετατοπίζεται το ενεργό μέτωπο. Το πύρινο αυτό μέτωπο κινείται δυτικά. Γι αυτό και δόθηκε από το 112 η εντολή ουσιαστικά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή. Τώρα έχει έρθει τελικά στο νότιο κομμάτι προς τη Μάνδρα, γι αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί νέο 112, ούτως ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι των περιοχών αυτών», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

16:17 Μεγάλη επιχείρηση έχουν στήσει αστυνομικοί στη Μάνδρα, μαζί με κατοίκους, για τον απεγκλωβισμό σκύλου που είναι κλειδωμένος σε οίκημα. Με τις φλόγες να «γλείφουν» κυριολεκτικά το σπίτι,  δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν το ζώο.

16:06 Έκκληση από Πολιτική Προστασία προς τους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και Νέου Πόντου Ελευσίνας που παραμένουν στις οικίες τους, ενώ έχει δοθεί 112 απομάκρυνσης, να ακολουθήσουν τις οδηγιες των Αρχών και να φύγουν από τα σπίτια τους. Γίνεται ενίσχυση και των αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο για να τους πείσουν να απομακρυνθούν. 

15:40 Η φωτιά, που ξεκίνησε χθες από τα Δερβενοχώρια, έφτασε στην Μάνδρα. Το μέτωπο είναι τεράστιο και οι φλόγες ξεπερνούν τα 10 μέτρα ενώ καίγονται τα πρώτα σπίτια της Νέας Ζωής.

15:17 Η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να καταστρέφει ό,τι βρίσκει στο διάβα της. Οι κάτοικοι ζουν εφιαλτικές στιγμές, βλέποντας τις γλώσσες της φωτιάς να καταπίνουν τις περιουσίες τους, τα δέντρα και την άγρια βλάστηση.

 

14:48 Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους  

Σε πύρινη κόλαση εξελίσσεται αυτή την ώρα η φωτιά στα Δερβενοχώρια. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες. Την ίδια ώρα, η αγωνία των κατοίκων είναι μεγάλη.

«Είναι μία γυναίκα με μωρά παιδιά, δεν μπορεί να μετακινηθεί. Δεν έχει μέσο. Ευτυχώς πέρασε ο δασάρχης και του είπαμε ή να την πάρει ή να ειδοποιήσει το 100. Ο άντρας της είναι κάτω στην δουλειά, δεν μπορεί να περάσει και η γυναίκα πρέπει να φύγει», δήλωσε κάτοικος της περιοχής στην κάμερα του MEGA.

«Πού είναι τα μέσα πυρόσβεσης; Υπάρχουν; Το πρωί πέρασαν δύο αεροσκάφη, έριξαν από μία φορά νερό και φύγανε», συμπλήρωσε με αγανάκτηση.

14:33 Αναστέλλεται η λειτουργία της δημοτικής κατασκήνωσης στα Βίλια Για προληπτικούς λόγους ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου, και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, Αβραάμ Κωνσταντινίδης, αποφάσισαν την αναστολή λειτουργίας της Δημοτικής Κατασκήνωσης Ασπροπύργου στα Βίλια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.