Οι εργαζόμενοι των λιμανιών που βρίσκονται κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού στον Καναδά, απέρριψαν την Τρίτη μια προσωρινή τετραετή μισθολογική συμφωνία με την ένωση των εργοδοτών και επέστρεψαν στις συγκεντρώσεις περιφρούρησης των κινητοποιήσεών τους, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Λιμενεργατών και Αποθηκάριων (ILWU).

Google: Κόντρα με Καναδά για τα δικαιώματα των αποτελεσμάτων αναζήτησης ειδήσεων στο διαδίκτυο [γράφημα]

Η ILWU εκπροσωπεί περίπου 7.500 λιμενεργάτες, οι οποίοι κατήλθαν σε απεργία την 1η Ιουλίου, αφού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε νέα σύμβαση εργασίας με την Ένωση των σχετιζόμενων με τη θάλασσα Εργοδοτών της Βρετανικής Κολομβίας (BCMEA), η οποία εκπροσωπεί τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Σε ανακοίνωσή της το απόγευμα της Τρίτης, η ILWU ανέφερε ότι τα μέλη της καταψήφισαν τους προτεινόμενους όρους διευθέτησης, επειδή δεν πίστευαν ότι οι όροι θα προστάτευαν τις θέσεις εργασίας τους.

«Με τα κέρδη ρεκόρ που έχουν κερδίσει οι εταιρείες-μέλη της BCMEA τα τελευταία χρόνια, οι εργοδότες δεν αντιμετώπισαν τα ζητήματα κόστους ζωής που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοί μας τα τελευταία δύο χρόνια, όπως όλοι οι εργαζόμενοι», ανέφερε η ILWU στην ανακοίνωσή της.

Τι λένε κυβέρνηση και εργοδότες

Ο υπουργός Εργασίας Seamus O’Regan και ο υπουργός Μεταφορών Omar Alghabra δήλωσαν αργότερα σε κοινή δήλωση ότι η BCMEA αποδέχθηκε πλήρως τη συμφωνία, αλλά η ηγεσία της ILWU Καναδά αποφάσισε να μην προτείνει την επικύρωση των όρων στα μέλη της.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι εξετάζουν όλες τις επιλογές και θα σχολιάσουν περαιτέρω την Τετάρτη.

Η Vancouver Fraser Port Authority, η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την κοινή διαχείριση του λιμένα του Βανκούβερ, δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη που δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι οι συνεχείς απεργίες στο λιμάνι του Βανκούβερ θα επηρεάσουν περισσότερες από 115.300 θέσεις εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού που εξαρτώνται από τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του λιμανιού.

Η απεργία

Το λιμάνι του Βανκούβερ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι του Καναδά και το τρίτο μεγαλύτερο στη Βόρεια Αμερική σε τόνους φορτίου.

Η απεργία έχει αναστατώσει τις λειτουργίες σε δύο από τα τρία πιο πολυσύχναστα λιμάνια του Καναδά, το λιμάνι του Βανκούβερ και το λιμάνι του Prince Rupert, τα οποία αποτελούν βασικές πύλες για την εξαγωγή φυσικών πόρων και εμπορευμάτων και την εισαγωγή πρώτων υλών.

Η συνέχιση της απεργίας θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και να προκαλέσει επιδείνωση του πληθωρισμού.

Οι διαμεσολαβητές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνέβαλαν στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πιερ Πουλιέβρ, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, επέκρινε τον Ο’Ρίγκαν για την αποτυχία επίλυσης της διαφοράς.

«Ισχυρίστηκε ότι πέτυχε μια συμφωνία για τον τερματισμό της απεργίας. Τώρα ξαναρχίζει με τεράστιο κόστος για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο Poilievre στο Twitter.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή