Ένας 32χρονος ανιψιός του ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ διορίστηκε νέος επικεφαλής της θυγατρικής της Danone στη Ρωσία, αφού το Κρεμλίνο διέταξε το κράτος να αναλάβει τον έλεγχο της θυγατρικής της γαλλικής εταιρείας παραγωγής γιαουρτιού στη χώρα.

Ρωσία: Πώς η ανταρσία του Πριγκόζιν αποκάλυψε τη λυκοφιλία του Καντίροφ με τον Πούτιν

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πολλές δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη Ρωσία και ορισμένα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία τέθηκαν υπό κρατική διαχείριση, με στενούς συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αποκτούν τον καθημερινό έλεγχο.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν την Κυριακή, το ρωσικό κράτος είχε αναλάβει τον έλεγχο της ρωσικής θυγατρικής της Danone μαζί με το μερίδιο της εταιρείας μπύρας Carlsberg σε μια ζυθοποιία.

Ο Γιακούμπ Ζακρίεφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τσετσενίας και υπουργός Γεωργίας της περιοχής, ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή της Danone Ρωσίας την Τρίτη, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων SPARK του Interfax.

Ο διορισμός επιβεβαιώθηκε από τον Αχμέντ Ντουντάγιεφ, υπουργό εθνικής πολιτικής, εξωτερικών σχέσεων και πληροφοριών της Τσετσενίας.

«Η επιλογή του ως γενικού διευθυντή της Danone Ρωσίας δείχνει ότι οι εκπρόσωποι της ομάδας του προέδρου της Τσετσενίας και ήρωα της Ρωσίας Ραμζάν Αχμάτοβιτς Καντίροφ είναι ταλαντούχοι και επιτυχημένοι μάνατζερ», δήλωσε ο Ντουντάγιεφ μέσω Telegram.

«Διαθέτει τεράστια εμπειρία εργασίας στις πιο υπεύθυνες θέσεις», πρόσθεσε ο Ντουντάγιεφ.

Ο «αγαπητός ανιψιός»

Ο Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Πούτιν, έχει αναφερθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον Ζάκριεφ ως «αγαπητό του ανιψιό». Ο Ζακρίεφ είναι γιος της Ζουλάι, μιας από τις μεγαλύτερες αδελφές του Καντίροφ, και σπούδασε οικονομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Ο διορισμός του αποτελεί άλλη μια ένδειξη της έκτασης της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Καθώς πολλοί δυτικοί επενδυτές αποχωρούν, το κράτος αποκτά ονομαστικό έλεγχο, αλλά εκείνοι που διορίζονται από το κράτος για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων αποκτούν ουσιαστικό έλεγχο, κερδίζοντας τεράστια επιρροή στην οικονομία της Ρωσίας σε καιρό πολέμου.

Η Danone ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα παραιτηθεί από τον έλεγχο της επιχείρησης γαλακτοκομικών τροφίμων στη Ρωσία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαγραφή έως και 1 δισ. ευρώ.

Οι κυρώσεις και η απάντηση

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να επιβάλουν τις αυστηρότερες κυρώσεις στη σύγχρονη ιστορία στη Ρωσία και την επιχειρηματική της ελίτ, βήματα που ο Πούτιν εκλαμβάνει ως κήρυξη οικονομικού πολέμου.

Ο Πούτιν έχει διακηρύξει ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται τη Δύση, καθώς μπορεί να βασιστεί στους δικούς της τεράστιους πόρους – την ώρα που αναπτύσσει τη συνεργασία της με την Κίνα και άλλες δυνάμεις.

Οι σύμμαχοι του Πούτιν Γιούρι και Μιχαήλ Κοβαλτσούκ έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη θυγατρική της Carlsberg Baltika, η οποία εδρεύει στη γενέτειρά τους Αγία Πετρούπολη, ανέφεραν οι Financial Times την Τρίτη επικαλούμενοι δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή