Υπέρ της προστασίας των καταναλωτών από τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, τάσσονται με τροπολογία τους οι ευρωβουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας, επιχειρώντας παράλληλα να αμβλύνουν τις ανησυχίες σχετικά με το ανώτατο όριο εσόδων στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης που θεωρείται ότι παρεμποδίζει τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Ειδικότερα, στις τροπολογίες τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο, οι ευρωβουλευτές προτείνουν την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών από τις ασταθείς τιμές.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε συμβάσεις σταθερής τιμής, καθώς και περισσότερες βασικές πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές στις οποίες υπογράφουν, απαγορεύοντας στους προμηθευτές να μπορούν να αλλάζουν μονομερώς τους όρους μιας σύμβασης. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλοι οι καταναλωτές, καθώς και οι μικρές επιχειρήσεις, θα επωφεληθούν από μακροπρόθεσμες, προσιτές και σταθερές τιμές και να μετριαστεί ο αντίκτυπος των ξαφνικών κλυδωνισμών.

Ενέργεια: Αρση του πλαφόν στη χονδρική ζητούν οι ηλεκτροπαραγωγοί

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να απαγορεύουν στους προμηθευτές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτους πελάτες, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια διαφορών μεταξύ προμηθευτών και πελατών, και να εμποδίζουν τους προμηθευτές να απαιτούν από αυτούς τους πελάτες να χρησιμοποιούν συστήματα προπληρωμής.

Ειδικά συμβόλαια και ευελιξία

Η Επιτροπή Ενέργειας υποστηρίζει επίσης, την ευρύτερη χρήση των λεγόμενων «Συμβάσεων επί της Διαφοράς» (CFD) για την ενθάρρυνση των ενεργειακών επενδύσεων και προτείνει στην Κομισιόν να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για ισοδύναμα συστήματα στήριξης .

Ειδικότερα, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει πιθανές επιλογές για έναν «προσωρινό μηχανισμό βαλβίδας ανακούφισης» έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Αν και στην απόφαση δεν ορίζεται πώς θα σχεδιαστεί αυτή η βαλβίδα, μια τέτοια διευκόλυνση συνδέεται με ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Η απόφαση θα προσφέρει κάποια ανακούφιση στους παραγωγούς ηλιακής και αιολικής ενέργειας που υποστηρίζουν ότι το πλαφόν βλάπτει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες χρειάζονται τεράστιο ποσό χρηματοδότησης για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για το κλίμα και τη μείωση των εκπομπών. Ο φόβος τους ήταν ότι θα μονιμοποιηθεί με την ενσωμάτωσή του στην αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία των Συμφωνιών Αγοράς Ενέργειας για την παροχή στους καταναλωτές σταθερών τιμών και στους παρόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αξιόπιστα έσοδα.

Προσαρμογή του δικτύου

Η επιτροπή τάσσεται επίσης υπέρ της της ικανότητας του ηλεκτρικού δικτύου να προσαρμόζεται στις αλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση χωρίς να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό -σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης- μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, να μειώσει τις διακυμάνσεις των τιμών και να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προσαρμόσουν την κατανάλωση ενέργειας στις τιμές και τις ανάγκες τους.

«Με αυτή τη συμφωνία, το Κοινοβούλιο βάζει τους πολίτες στο επίκεντρο του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, απαγορεύοντας στις εταιρείες να κόψουν το ρεύμα των ευάλωτων», δήλωσε ο επικεφαλής ευρωβουλευτής Nicolás González Casares και πρόσθεσε : «Μετατρέψαμε τα CfD σε σύστημα αναφοράς για την ενθάρρυνση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να μεταβεί σε ένα σύστημα μηδενικών εκπομπών με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίχθηκε από 55 ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, 15 καταψήφισαν και 2 απείχαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια