Για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο η Ελλάδα φλέγεται, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να εστιάζουν σε τέσσερα μεγάλα μέτωπα, αυτά σε Δυτική Αττική, Λουτράκι, Σπάρτη και Ρόδο.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί 66 πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει αναπτύξει κλιμάκια για τη διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών και αύριο Πέμπτη όμως θα είναι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, αφού αναμένονται να επικρατήσουν δύσκολες συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.

Στη «μάχη» της κατάσβεσης και οι Ένοπλες Δυνάμεις – Εικόνες & βίντεο

«Θα συνεχιστούν ωστόσο οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές. Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κυρίου Βασίλη Κικίλια με τον Περιφερειάρχη Αττικής κύριο Γιώργο Πατούλη, για προληπτικούς λόγους και για την αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια ή όχι, δόθηκε εντολή να παραμείνουν κλειστά όλα τα άλση και τα πάρκα της Περιφέρειας, ενώ αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για όποια εξέλιξη», τονίστηκε στη σχετική ενημέρωση.

Δυτική Αττική

Στη Δυτική Αττική, όπως φαίνεται και στον σκιαγραφημένο χάρτη, υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Λουτράκι

Στο Λουτράκι, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η κατάσταση είναι πολύ καλή αφού η φωτιά έχει οριοθετηθεί. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες στην περιοχή της πυρκαγιάς οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις επίγειες δυνάμεις.

Ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης δήλωσε στο in ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι πάνω από τη Γλυκιά Ζωή όπου δίνουν μάχη οι πυροσβέστες.

Ρόδος

Στη Ρόδο τα πύρινα μέτωπα είναι ανεξέλεγκτα. Η πυρκαγιά εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος, πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Με νεότερη εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ακυρώθηκε πριν από λίγο το σήμα εκκένωσης του χωριού Απόλλωνα Ρόδου, στην περιοχή όπου από χθες μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά.

Λακωνία

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στη Λακωνία που ξεκίνησε από το Λευκόχωμα. Επιχειρούν 52 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα, ενώ επιχείρησαν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Νωρίτερα, ένα ελικόπτερο Erickson που επιχειρούσε στην πυρκαγιά πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο στο Πυρί Σπάρτης, λόγω μηχανικής βλάβης, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κίνδυνος για το πλήρωμα. Μάλιστα, από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής δόθηκε εντολή για αντικατάσταση του ελικοπτέρου.

Στη Σπάρτη όπου η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Λευκόχωμα έχουν διατεθεί έξι αεροσκάφη ένα ελικόπτερο.

Η Πυροσβεστική έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο από τις μάχες των πυροσβεστών με τις φλόγες τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Κυρίως στη Δυτική Αττική και στη Ρόδο επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής και των υπόλοιπων δυνάμεων πολιτικής προστασίας, ενώ στη Λακωνία η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός στην τελευταία χρονικά ενημέρωση για τις πυρκαγιές.

Ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε και στη σύλληψη 30χρονου για την πρόκληση τριών πυρκαγιών στη Μεσσηνία.

Πρόσθετες απαγορεύσεις θα υπάρχουν σε δάση και πάρκα σε όλη τη χώρα λόγω των ανησυχητικών πυρομετεωρολογικών συνθηκών που επιμένουν.

Παραμένουμε όλοι μας σε επιφυλακή, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Αρτοποιός.

30χρονος ομολόγησε ότι έβαλε τρεις πυρκαγιές στη Μεσσηνία

«Ημεδαπός 30 ετών κάτοικος Χαρακοπίου Μεσσηνίας ομολόγησε 3 πυρκαγιές, δύο τις τελευταίες ημέρες και μια την προηγούμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή Χρυσοκελλαριάς και Υάμειας Μεσσηνίας. Κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα», γράφει ο Βασίλης Κικίλιας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία έως τα τέλη Ιουλίου

Δύο διαδοχικά πολύ θερμά διαστήματα προβλέπονται μεταξύ 20 και 28 Ιουλίου 2023, με τη θερμοκρασία σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας να κυμαίνεται έως και 14°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020.

Χαρακτηριστικό αυτή της θερμής περιόδου είναι η εκτεταμένη έκταση που καλύπτουν οι θερμές αέριες μάζες, κατακλύζοντας όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η θερμοκρασία πιθανόν θα ξεπεράσει τοπικά τους 45°C τις επόμενες ημέρες, τιμή που ήδη σημειώθηκε την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19/7 στη Σικελία.

Στο παρακάτω βίντεο του Meteo παρουσιάζονται χάρτες απόκλισης θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετάται η κίνηση των αερίων μαζών.

Λέκκας: Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο πράσινο 

«Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο πράσινο στην Αττική. Ήδη είμαστε κάτω από τα όρια. Τα εναπομείναντα δάση δεν έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν αναπαραγωγές σε γειτονικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία. Στην Ηλεία αν πηγαίναμε δύο χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, η φύση από μόνη της αναγεννήθηκε. Αυτό δεν υπάρχει στην Αττική, δεν έχει τη δυνατότητα αυτή η φύση να αναγεννήσει», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα