
«Οι Έλληνες και ο Βαυαρός μονάρχης τους» είναι ο τίτλος στο ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung για τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα που ανακαλύφθηκαν στο Τατόι.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «την παραγγελία για τα εμβλήματα είχε δώσει το 1835 ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α’, στον οποίο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό οι στενοί δεσμοί της Βαυαρίας με την Ελλάδα. Είχε άφθονα κίνητρα γι αυτό: φιλελληνικά αισθήματα, πολιτικές σκοπιμότητες, ίσως και παρασκηνιακές επιρροές. Την εποχή εκείνη οι Έλληνες ήθελαν να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Η μισή Ευρώπη στήριξε τον αγώνα τους για την Ελευθερία, ο ενθουσιασμός αποτυπώθηκε στην ίδρυση φιλελληνικών συλλόγων και στη σύνθεση φιλελληνικών τραγουδιών. Ιδιαίτερα η Βαυαρία εξελίχθηκε σε κέντρο του φιλελληνισμού. Ο Λουδοβίκος Α’ στήριξε την υπόθεση των Ελλήνων με έναν ενθουσιασμό, που έφτανε στα όρια του ρομαντισμού και αυτό είναι ορατό ακόμη και σήμερα στο Μόναχο».
Βρέθηκαν τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα

Όμως η κατάληξη δεν ήταν ιδανική, υπενθυμίζει η εφημερίδα του Μονάχου: «Μπορεί ο Όθωνας να εμφανιζόταν ευχαρίστως με τοπική ενδυμασία και να μιλούσε σχετικά καλά ελληνικά από την παιδική ηλικία, ήταν όμως καθολικός και ποτέ δεν εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να βαπτιστεί ορθόδοξος. Αλλά και η επιμονή του να κυβερνά ως απόλυτος ηγεμόνας, χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα Κοινοβούλιο, δεν είχε θετική απήχηση. Εν ολίγοις, οι Βαυαροί παρέμειναν ‘ξένο σώμα’ στη χώρα. Υπέφεραν από τον καύσωνα, τα τοπικά κυκλώματα και τις κυκλοθυμικές διαθέσεις που επεδείκνυαν οι προστάτιδες δυνάμεις στην Ευρώπη. Τους έλειπε όμως και η κατανόηση για την ελληνική νοοτροπία, που ερχόταν σε σύγκρουση με τη δική τους γραφειοκρατική μικροψυχία».


Latest News

Το mega deal της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Formula 1
Η τολμηρή κίνηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η πιθανή πρόσληψη του μηχανικού της Mercedes F1, Μίκαελ Σανσόνι

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.