«Οι Έλληνες και ο Βαυαρός μονάρχης τους» είναι ο τίτλος στο ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung για τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα που ανακαλύφθηκαν στο Τατόι.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «την παραγγελία για τα εμβλήματα είχε δώσει το 1835 ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α’, στον οποίο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό οι στενοί δεσμοί της Βαυαρίας με την Ελλάδα. Είχε άφθονα κίνητρα γι αυτό: φιλελληνικά αισθήματα, πολιτικές σκοπιμότητες, ίσως και παρασκηνιακές επιρροές. Την εποχή εκείνη οι Έλληνες ήθελαν να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Η μισή Ευρώπη στήριξε τον αγώνα τους για την Ελευθερία, ο ενθουσιασμός αποτυπώθηκε στην ίδρυση φιλελληνικών συλλόγων και στη σύνθεση φιλελληνικών τραγουδιών. Ιδιαίτερα η Βαυαρία εξελίχθηκε σε κέντρο του φιλελληνισμού. Ο Λουδοβίκος Α’ στήριξε την υπόθεση των Ελλήνων με έναν ενθουσιασμό, που έφτανε στα όρια του ρομαντισμού και αυτό είναι ορατό ακόμη και σήμερα στο Μόναχο».

Βρέθηκαν τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα

Όμως η κατάληξη δεν ήταν ιδανική, υπενθυμίζει η εφημερίδα του Μονάχου: «Μπορεί ο Όθωνας να εμφανιζόταν ευχαρίστως με τοπική ενδυμασία και να μιλούσε σχετικά καλά ελληνικά από την παιδική ηλικία, ήταν όμως καθολικός και ποτέ δεν εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να βαπτιστεί ορθόδοξος. Αλλά και η επιμονή του να κυβερνά ως απόλυτος ηγεμόνας, χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα Κοινοβούλιο, δεν είχε θετική απήχηση. Εν ολίγοις, οι Βαυαροί παρέμειναν ‘ξένο σώμα’ στη χώρα. Υπέφεραν από τον καύσωνα, τα τοπικά κυκλώματα και τις κυκλοθυμικές διαθέσεις που επεδείκνυαν οι προστάτιδες δυνάμεις στην Ευρώπη. Τους έλειπε όμως και η κατανόηση για την ελληνική νοοτροπία, που ερχόταν σε σύγκρουση με τη δική τους γραφειοκρατική μικροψυχία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus