Μάχη με τα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς υπάρχουν μεγάλες αναζωπυρώσεις στη θέση Καραούλι και στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας.

Εντολή εκκένωσης για τέσσερις οικισμούς δόθηκε στην περιοχή της Μάνδρας. Η εντολή εκκένωσης αφορά τις περιοχές Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι.

Στη συνέχεια δόθηκε εντολή εκκένωσης και για την Οινόη, Άγιο Ιωάννη Κορακά, Άγιο Παντελεήμονα και Κιάφα, καθώς το μέτωπο καίει ανεξέλεγκτο.

Στις φωτιές της Δυτικής Αττικής συνεχίζουν να επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και από αέρος σήμερα διατέθηκαν 7 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό τους.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός ενημέρωσε πως από αύριο αναμένονται δυνάμεις από τη Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει 31 πυροσβέστες με 15 οχήματα και από Πολωνία η οποία θα διαθέσει 149 πυροσβέστες με 49 οχήματα. «Επίσης αναμένονται να καταφθάσουν σήμερα από το Ισραήλ δύο ακόμη αεροσκάφη. Υπενθυμίζουμε ότι για σήμερα, Πέμπτη αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα» συμπλήρωσε.

Οι οικισμοί που εκκενώνονται

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι, εκκενώστε τώρα προς Οινόη», αναφέρει το μήνυμα του 112.

Περίπου στις 14:00 το μεσημέρι υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στη θέση Καραούλι στη Δυτική Αττική. Από τις 14:10 και μετά υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση επίγειων δυνάμεων, ενώ το συντονιστικό ελικόπτερο έφτασε στο σημείο. Στις 14:20 έφτασαν δύο Καναντέρ.

Πραγματοποίησαν κύκλους πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, ενώ τελικά έκαναν από μια ρίψη (όχι με μεγάλη επιτυχία) και αποχώρησαν. Στις 14:30 στο σημείο έφτασε το ελικόπτερο Έρικσον, το οποίο επιχείρησε για περίπου μία ώρα στο σημείο και στη συνέχεια αποχώρησε αφού το μέτωπο της φωτιάς έχει περιοριστεί.

Δραματικές είναι οι ώρες στην Αγία Σωτήρα για την οποία υπάρχει εντολή εκκένωσης. Δείτε βίντεο:

Εντολή εκκένωσης για την περιοχή Άγιος Ιωάννης Κορακάς προς Μάνδρα

Ρόδος: Εφικτή η οριοθέτηση της φωτιάς

Νωρίτερα στην ΕΡΤ μίλησε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος σχετικά με την σημερινή εικόνα από το πύρινο μέτωπο της Ρόδου που καίει για τρίτη ημέρα, ωστόσο βρίσκεται σε ύφεση.

«Η χθεσινή νύχτα που ήταν η μεγάλη αγωνία μας, τολμώ να πω πως ήταν μία καλή νύχτα, με το ξημέρωμα φάνηκε και η καλή δουλειά που έγινε από όλες τις επίγειες δυνάμεις. Όχι μόνο δεν ξέφυγε η φωτιά αλλά έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα από το πρωί» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.


Σημείωσε πως βοηθούν ιδιαίτερα και οι καιρικές συνθήκες, καθώς επικρατεί άπνοια με ανέμους έως 2 μποφόρ. Υπογράμμισε πως δεν απειλούνται κατοικίες, ούτε ανθρώπινες ζωές.

Σχετικά με την έκταση της πυρκαγιάς αποκάλυψε πως επεκτάθηκε σε μια έκταση 30.000 στρεμμάτων παρθένου δάσους, ωστόσο είναι άγνωστο τα πόσα έχουν καεί.

Λουτράκι: Ελεγχόμενη και οριοθετημένη η φωτιά

«Οριοθετημένη και ελεγχόμενη είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, η φωτιά που εκδηλώθηκε αρχικά την περασμένη Δευτέρα στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Όσον αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά, ο κ. Βυτινιώτης τόνισε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις».


Σχετικά με τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, σημείωσε πως «σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καμένες οικίες φαίνεται να ξεπερνούν τις 40, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές».

«Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές και στα δίκτυα υποδομών, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση» πρόσθεσε.

Επίσης, όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης «υπάρχουν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, διότι οι αυξημένες θερμοκρασίες, λόγω της φωτιάς, έχουν προκαλέσει ζημιές στην άσφαλτο».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, «κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος θα επισκεφθούν σήμερα τις πληγείσες περιοχές για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω