Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα νέο ρεκόρ τουριστών, υποδέχεται επίσης επισκέπτες διαφορετικού είδους –  ξένους επενδυτές με «χοντρά πορτοφόλια» που εγκατέλειψαν τη χώρα πριν από μια δεκαετία.

Οι ροές ξένων κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14% φέτος, εκτοξεύοντας το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη τριάδα των καλύτερων επιδόσεων στον κόσμο με κέρδη άνω του 40%. Η Ελλάδα αποτελεί την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις, με το κόστος δανεισμού να μειώνεται περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα το 2023, όπως σημειώνει το Bloomberg.

ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν 250 εκατ. σε επανέκδοση 5ετούς ομολόγου

Ελληνικά ομόλογα και επενδυτική βαθμίδα

Τώρα, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες εκτινάχθηκαν πάνω από το 40% το 2012, βρίσκονται κάτω από το 4%. (Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται όταν οι τιμές αυξάνονται). Για να γίνει κατανοητή η σπουδαιότητα, αξίζει να αναφερθεί ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλότερες από αυτές των αντίστοιχων ιταλικών και μόνο 1,4% πάνω από το υπερ-ασφαλές γερμανικό.  Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά σύντομα καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Για να ενταχθεί σε δείκτες ομολόγων επενδυτικού επιπέδου, η Ελλάδα πρέπει να αξιολογηθεί με BBB- ή ισοδύναμο από δύο από τις τρεις διεθνείς οίκους. Οι S&P Global Ratings και Fitch Ratings την βαθμολογούν λίγο πιο κάτω αυτή την στιγμή και έχουν προγραμματίσει τις αναθεωρήσεις τους στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Η Societe Generale εκτιμά ότι η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον εισροές στην αγορά ομολόγων ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, κατά κύριο λόγο με την υποστήριξη του τουρισμού. Αυτός ο ρυθμός είναι υπερδιπλάσιος από τον προβλεπόμενο για την ευρωζώνη. Αντίθετα, η ατμομηχανή της ευρωπαίκής οικονομίας Γερμανία, διολίσθησε σε ύφεση νωρίτερα φέτος.  «Η Ελλάδα θα είναι το εξώφυλλο των επόμενων 12 μηνών», λέει ο Marshall Stocker, συν-επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley Investment Management, η οποία έχει αυξήσει το μερίδιο της στην ελληνική αγορά από τα μέσα του 2019. Επιπλέον, αξιοσημείωτο για την περαιτέρω ανάκμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, αποτελεί το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν ρίξει στην αγορά φρέσκο χρήμα 3,4 δισ. ευρώ για ελληνικές μετοχές και ομόλογα φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Χρέος και ανεργία

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη και το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παραμένει από τα χαμηλότερα στη ζώνη του ευρώ και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική της πρόοδο και να μην εφησυχάζει, επισημαίνει το Bloomberg. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την πίεση στα νοικοκυριά, υποσχόμενος να αυξήσει τον κατώτατο μισθό σε 950 ευρώ το μήνα, από 780, κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου. Eπιπλέον, η ανεργία έχει μειωθεί σε περίπου 10% – υψηλότερα μεν από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά πολύ κάτω από το πικ του 28% κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης περίπου πριν από μία δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης