Εάν μας ζητούσαν να αναφέρουμε όρους που μονοπώλησαν τη δημόσια συζήτηση τους τελευταίους μήνες, σίγουρα θα επιλέγαμε μεταξύ άλλων την «ενέργεια», την «πράσινη ενέργεια», την «ενεργειακή μετάβαση» και σίγουρα την «τεχνητή νοημοσύνη».

Η ενεργειακή κρίση που αντιμετώπισε η ευρωπαϊκή ήπειρος, και όχι μόνο, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν αυτή που έκανε το ευρύ κοινό να δει τα θέματα της ενέργειας με μεγαλύτερη προσοχή.

Από την άλλη, η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου. Δηλαδή την μάθηση, τον σχεδιασμό και τη δημιουργικότητα. Άρα, η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τις μηχανές ικανές να «κατανοούν» το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.

Είναι προφανές ότι η υιοθέτηση νέων τεχνολογικών λύσεων και ιδιαίτερα της τεχνητή νοημοσύνης είναι αναγκαία συνθήκη για την υλοποίηση της «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης. Ωστόσο, η παγκόσμια προσφορά είναι περιορισμένη σε σχέση με την ζήτηση που υπάρχει.

Αυτό είναι το κενό που έρχεται να καλύψει η Avokado, μία νέα και φιλόδοξη τεχνολογική startup, με λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της παγκόσμιας έξυπνης αγοράς ενέργειας. Φιλοδοξία της εταιρείας «να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε, παράγουμε και αλληλεπιδρούμε με την ενέργεια».

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Η ιδέα της Avokado γεννήθηκε το 2021 όταν δύο συνάδελφοι ξεκίνησαν να συζητούν σχετικά με το πώς η τεχνολογία μπορεί να συνεισφέρει στον κλάδο της ενέργειας.

Η συζήτηση ανάμεσα στον Γιάννη Καλαφατά, Chief Executive Director του Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, CEO και Co-Founder της Avokado, τελικά κατέληξε σε μία νεοφυή επιχείρηση που έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει παγκοσμίως στην υιοθέτηση νέων τεχνολογικών λύσεων και ιδιαίτερα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η σχέση με την MYTILINEOS άρρηκτη, καθώς η εταιρεία έγινε ο επιχειρηματικός άγγελος (angel investor) της Avokado μετά την απόφαση χρηματοδότησης της startup εταιρείας με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Επιπλέον, η Avokado εξελίσσεται μέσα από έναν πυρήνα στελεχών της MYTILINEOS, ο οποίος προσφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία.

Όπως τονίστηκε κατά την επίσημη παρουσίαση της Avokado, παρότι υπήρχε σαν σκέψη η πιθανότητα να αποτελέσει τμήμα της MYTILINEOS, αποφασίστηκε τελικά η νεοφυής επιχείρηση να αποκτήσει τη δική της υπόσταση και να αποτελέσει ουσιαστικά ένα spin-off της MYTILINEOS ως startup, προκειμένου να λειτουργήσει με μια φρέσκια αντίληψη πέρα από τα συνηθισμένα.

Τι προσφέρει

Συνδυάζοντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, data Intelligence και νέες τεχνολογίες, όπως Internet of Energy, Mobile, Social, Blockchain, η Avokado αναμορφώνει τον τρόπο με τον οποία αντιλαμβανόμαστε την παροχή ενέργειας και κτίζει «έξυπνες πόλεις» για «έξυπνους πολίτες».

Στόχος της εταιρείας είναι να εξελιχθεί στον πιο αξιόπιστο σύμμαχο ενόψει της ενεργειακής μετάβασης, με όρους αειφορίας και με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Με λύσεις που βοηθούν τους ενεργειακούς παρόχους να βελτιώνουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες ενέργειας και που βοηθούν τις πόλεις να επιταχύνουν την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.

Πιο συγκεκριμένα, η Avokado τοποθετείται στην παγκόσμια αγορά με ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων τεχνητής νοημοσύνης που ικανοποιεί τις ανάγκες παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας ως προς την μέγιστη δυνατή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από καθαρές πηγές ενέργειας και την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος:

  •  Το λειτουργικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης AVOS για συστήματα οικιακής μπαταρίας και μεγαλύτερα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (BESS). Το λειτουργικό σύστημα ουσιαστικά κάνει τις συσκευές αποθήκευσης πιο «έξυπνες» και αποδοτικές.
  •  Την πλατφόρμα ολοκληρωμένων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης AVOX για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Η πλατφόρμα χρησιμοποιείται ήδη από την Protergia και διαχειρίζεται τις ενεργειακές ανάγκες και τα assets του κάθε πελάτη σε πραγματικό χρόνο μέσα από ολοκληρωμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης.
  •  Την «έξυπνη μηχανή» αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης AVOKADO AI για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, όπως για παράδειγμα είναι η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Ουσιαστικά η Avokado επιδιώκει να καταστεί ο ψηφιακός βοηθός των καταναλωτών για την ανάπτυξη εφαρμογών και τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας, για την καλύτερη διαχείριση αλλά και για ένα πιο πράσινο αποτύπωμα.

Η startup απευθύνεται ήδη στην ελληνική και διεθνή αγορά, προσφέροντας τις λύσεις της σε εταιρικούς και βιομηχανικούς πελάτες, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ σύντομα και με την εξέλιξη των αλγορίθμων που αναπτύσσονται θα απευθύνεται σε ολοένα και περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις.

Το όραμα και ο σκοπός

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, CEO και Co-Founder της Avokado επεδίωξε να μεταφέρει στο κοινό το όραμα και τον σκοπό της Avokado. «Μία εταιρεία με πνεύμα startup, που θα εργάζεται για να φέρει “επανάσταση” στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Με εξωστρέφεια και δυναμισμό απευθύνεται ήδη στην ελληνική και διεθνή αγορά, προσφέροντας λύσεις σε εταιρικούς και βιομηχανικούς πελάτες, δήμους και κοινότητες».

Ο Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director του Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS, περιέγραψε το όραμα της Avokado και την ανάγκη να δημιουργηθεί μία inhouse τεχνογνωσία, όχι μόνο για τις ανάγκες της Protergia αλλά και όλης της ενεργειακής αγοράς.

«Αισθάνομαι δικαιωμένος για την επιμονή μου να επενδύσουμε στην Avokado και υπερήφανος για αυτόν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας που μας έδωσε την μοναδική πλατφόρμα Smart Cities, εργαστήρια καινοτομίας και εργαλεία για τον ενεργειακό καταναλωτή του μέλλοντος» δήλωσε ο κ. Καλαφατάς κατά την διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας.

Ο Βασίλης Νικολόπουλος CTO και Co-Founder της Avokado εξήγησε το νέο μοντέλο του prosumer, την στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς και πως δημιουργείται αξία και νέα έσοδα για τους μετόχους. «Οι prosumers γίνονται πια συνεργάτες στην νέα αποκεντρωμένη αγορά ενέργειας και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Avokado μεγιστοποιούν αυτές τις αξίες του νέου prosumer. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Avokado παίρνει σάρκα και οστά έχοντας έναν σημαντικό επενδυτή στην σύνθεσή της. Σκοπός μας να γίνουμε μία από τις πιο σημαντικές ελληνικές εταιρίες τεχνολογίας, στον τομέα του Cleantech και Climate tech, έχοντας σαν στόχο την παγκόσμια αγορά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups