Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ σε «ΒΒΒ+» με σταθερές προοπτικές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s.

ΟΤΕ: Ξεκινάει η απορρόφηση κατά 100% της Cosmote

Η βαθμολογία αυτή δεν είναι μόνο υψηλότερη κατά 3 βαθμίδες σε σχέση με το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, αλλά συνιστά συγχρόνως και την υψηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των ελληνικών εταιρειών.

Για την αναβάθμιση αυτή, καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η επίσης αναβάθμιση του μητρικού ομίλου του ΟΤΕ Deutsche Telecom, από «ΒΒΒ» σε «ΒΒΒ+». Σύμφωνα με τους αναλυτές, με την αναβάθμιση αυτή της γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών δεν συντρέχει κανένας λόγος να αξιολογείται χαμηλότερα ο ΟΤΕ.

Ο οίκος θεωρεί ότι ο ισολογισμός του ΟΤΕ παραμένει ισχυρός, με τον όμιλο να παράγει συμπαγείς ελεύθερες ταμειακές ροές και να επωφελείται από την ισχυρή ρευστότητά του. Με τα δεδομένα αυτά, η S&P αναφέρει ότι η πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ είναι δυνατόν να είναι κατά τρεις βαθμίδες μεγαλύτερη, συγκριτικά με αυτήν του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναλυτές μετά από μια υποχώρησε στα περιθώρια του EBITDA το 2023, αναμένουν ότι αυτά θα διαμορφωθούν σχεδόν στο 39% το 2024, κάτι που θα ευνοήσει κατά πολύ τις ελεύθερες ταμειακές ροές,

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη της S&P ότι ο ΟΤΕ θα αξιοποιήσει την ισχυρή εγχώρια θέση του παρά την αυξημένη πίεση από τον ανταγωνισμό, θα σταθεροποιήσει τα περιθώρια EBITDA του περίπου στο 39% έως το 2024, έπειτα από μία προσωρινή υποχώρηση το 2023 και θα δημιουργήσει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

Ο οίκος αναμένει ότι στο διάστημα των επόμενων 24 μηνών, ο λόγος του προσαρμοσμένου χρέους προς τα EBITDA θα πέσει υπό του 1x, με αποτέλεσμα οι ελεύθερες ταμειακές ροές να υπερβούν το 40%, κυμαινόμενες μεταξύ 450 με 490 εκατ. ευρώ για τη διετία 2023/24,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις