Τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ενεργή διαχείριση των δασών πρότεινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Με δηλώσεις του στο CNN ο υπουργός περιέγραψε την κατάσταση στην Αττική με τις πυρκαγιές και τόνισε πως «απαιτούνται χρηματικοί πόροι και συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα και των αγορών για τον καθαρισμό των δασών».

Σκυλακάκης: Άμεσα μέτρα για την ενεργή διαχείριση των δασών

Μάλιστα, όπως σημείωσε, «χρειαζόμαστε τον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να αξιοποιήσουμε την καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί στα δάση εδώ και δεκαετίες: Είτε για βιοκαύσιμα, είτε για ενέργεια είτε για προϊόντα ξύλου».

Αλλαγή τρόπου πρόληψης

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη απαιτείται αλλαγή του τρόπου πρόληψης των δασών «διαφορετικά θα χάσουμε τα δάση».

«Πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να γίνει μέρος της πολιτικής μας. Είναι ανάγκη να εμπλακεί ώστε να βγει η καύσιμη ύλη (σ.σ. βιομάζα) από τα δάση και να αξιοποιηθεί από την αγορά».

Ο ίδιος εξήγησε πως τόσο στη Μεσόγειο όσο και στις ΗΠΑ το μεγάλο πρόβλημα είναι η βιομάζα που έχει συσωρευτεί στα δάση και μετατρέπει τις φωτιές σε μέγα-πυρκαγιές. «Η κλιματική κρίση είναι εδώ», τόνισε σε άλλο σημείο «και δίνουμε μάχες απέναντι στις πυρκαγιές. Στην Ελλάδα είχαμε δύο κύματα καύσωνα που ευνόησαν την εκδήλωση των πυρκαγιών.

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει αυξήσει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και πυροσβέστες. Δαπανήσαμε 150 εκ. ευρώ τα δύο χρόνια για την πρόληψη των δασών. Γίνεται προετοιμασία ανοίγουμε αντιπυρικές ζώνες και λαμβάνουμε και άλλα προληπτικά μέτρα».

Ενεργή διαχείριση

Ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για την «ανάγκη ενεργής διαχείρισης των δασών με την ανάμειξη και του ιδιωτικού τομέα».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, με τον τρόπο αυτό, δηλαδή τη συμμετοχή της αγοράς στον καθαρισμό των δασών, την αξιοποίηση της καύσιμης ύλης, ο δημόσιος τομέας συγκεντρώνει περισσότερους πόρους που μπορούν να διατεθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green