Και μάλιστα, με 4/5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και επίτευξη νέων υψηλών 9ετίας. Η μετοχή του Μytilineos, στα καλύτερά του.

Η εβδομάδα είχε και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς προς το τέλος της αποφασίστηκε η ..”εκδίωξη” του ΤΧΣ από ελληνική τράπεζα, για πρώτη φορά.

Η ΓΣ της ΕΥΡΩΒ θα επιδιώξει, μετά από επίσημη πρόταση στο Ταμείο, να επαναγοράσει τις μετοχές που εκείνο κατείχε από τη “μαύρη” εποχή των μνημονίων, ήτοι το 1,4% του ΜΚ.

Η τιμή της συναλλαγής θα είναι εντός του εύρους 1,1-1,9 ευρώ ανά μετοχή.

Και η διοίκηησ ανέφερε ότι προτίεθται να διαγράψει τις επαναγορασθείσες μετοχές, παράλληλα με τη διανομή μερίσματος από το 25% των κερδών, επίσης για πρώτη φορά από το μακρινό 2008.

Και προφανώς, η εξέλιξη της επαναγοράς των μετοχών από το ΤΧΣ δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ως προς την πορεία της ΕΥΡΩΒ, καθώς αφενός είναι μικρό ποσοστό, αφετέρου είχε προϋπολογιστεί και πορεξοφληθεί.

Εκείνο που κρατάμε είναι το συμβολικό του θέματος, ως επισφράγισμα του τέλους μιας δσύσκολης πορείας για το τραπεζικό σύστημα εν γένει.

Προφανώς, οι άλλες τρεις τράπεζες έχουν δυσκολότερο έργο απέναντι στο ΤΧΣ, καθώς η ΕΥΡΩΒ ήταν σχεδόν ιδιωτική ούτως ή άλλως, με πολύ μικρή εμπλοκή του Ταμείου ως μετοχική σύνθεση.

Κατά τα λοιπά, η αγορά συνέχισε ανοδικά διαλύοντας τα νεύρα των δύσπιστων, που κάθονται επί μακρόν εκτός αγοραστικών θέσεων, μην πιστεύοντας τί ξεδιπλώνεται μπροστά τους.

Διανύουμε δίχως άλλο μια από τις πιο παρατεταμένες ανοδικές κινήσεις της ιστορίας μας, κάτι που συνοδεύεται από εξαιρετική ποιότητα.

Με άλλα λόγια, μην ψάχνετε όρους όπως “φούσκα”, “παγίδα αγοραστών” και άλλα τέτοια.

Η συγκεκριμένη κίνηση δικαιολογείται από πολλές οπτικές, κάποιες εξ αυτών έχουν αναλυθεί στη στήλη πολλάκις και επισταμένα.

Ενδεικτικά, η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (προεξόφληση), τα υπέρογκα επενδυτικά κεφάλαια που αναμένονται είτε χάρη στην εν λόγω ανάκτηση, ή και από χρηματοδοτικά προγράμματα (βλ. πληροφορική), οι ζυμώσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο (βλ. κατασκευές), η πορεία των τραπεζικών ομίλων που βρίσκονται πλέον σε περιοχή κερδών με απίστευτα περιθώρια μεγέθυνσης, οι εκθέσιες των διεθνών οίκων για τη (θετική) πορεία της οικονομίας της χώρας, κ.α.

Και πάνω από όλα, θεωρούμε ότι μια τέτοια κίνηση στο Χρηματιστήριο από μια πληθώρα εισηγμένων ανεξαρτήτου κεφ/σης ή κλάδου, με τουλάχιστον 25 μετοχές να βλέπουν ιστορικά υψηλά και 90 να έχουν ανεβάσει συναλλακτική δραστηριότητα άνω του 40% από το μεσοσταθμικό, δεν ήρθε τυχαία.

Και οποιαδήποτε διόρθωση που θα έρθει λογικά και μοιραία, θα συνιστά ευκαιρία (επανα)τοποθέτησης. Το μεσοπρόθεσμο του Χρηματιστηρίου είναι αισιόδοξο, όσο δεν άλλάζει κάτι σημαντικό στην εξίσωση.

Επαναλαμβάνεται δε ότι η ανοδική τάση, και δη μια τέτοια που έχουμε μπροστά μας, ακολουθείται με τίτλους που ήδη έχουν αποδόσει καλά, κι ας είναι “ακριβοί”. Ο όρος αυτός ήταν, είναι και θα είναι ανακριβής.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία
ο Αντικριστής |

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία

Το θετικό επενδυτικό κλίμα παραμένει ανέπαφο τόσο στην Αθήνα όσο και στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα υψηλά 13 ετών

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing
ο Αντικριστής |

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing

Γκρεμίστηκε από τα ιστορικά της υψηλά η ΜΠΕΛΑ, μετά την είδηση του Bloomberg για πώληση 2 εκατ. μετοχών που κατείχε η Tanocerian Maritime (συμφερόντων Βακάκη) σε τιμή 27,20 ευρώ και κατά 9,3% χαμηλότερη από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η συναλλαγή θα αφορούσε στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.