Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, ανάμεσά τους οι OpenAI, Alphabet και Meta Platforms, έχουν δεσμευτεί εθελοντικά στον Λευκό Οίκο να εφαρμόσουν μέτρα όπως η σήμανση με υδατογράφημα στα περιεχόμενα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να γίνει η τεχνολογία ασφαλέστερη, δήλωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι εταιρείες – στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης οι Anthropic, Inflection, Amazon.com και ο συνεργάτης του OpenAI, Microsoft, – δεσμεύτηκαν να δοκιμάσουν διεξοδικά τα συστήματα πριν τα κυκλοφορήσουν και να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μείωσης των κινδύνων και επενδύσεων στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Νίκη Μπάιντεν

Η κίνηση θεωρείται ως νίκη για την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να ρυθμίσει την τεχνολογία που γνώρισε έκρηξη στις επενδύσεις και τη δημοτικότητα των καταναλωτών.

Δεδομένου ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα για τη δημιουργία νέου περιεχομένου όπως το ChatGPT, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής φέτος, νομοθέτες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να εξετάζουν πώς να μετριάσουν τους κινδύνους της αναδυόμενης τεχνολογίας για την εθνική ασφάλεια και την οικονομία.

Ο Chuck Schumer, μέλος της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «περιεκτικής νομοθεσίας» για την προώθηση της ασφάλειας όσον αφορά σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, επαίνεσε τις δεσμεύσεις αυτές από μέρους των εταιρειών τεχνολογίας και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία και επέκταση τέτοιων διασφαλίσεων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου που θα διέπει την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ερχεται νομοσχέδιο για τις πολιτικές διαφημίσεις

Το Κογκρέσο εξετάζει ένα νομοσχέδιο που θα απαιτεί από τις πολιτικές διαφημίσεις να αποκαλύπτουν εάν η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία εικόνων ή άλλου περιεχομένου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φιλοξένησε στελέχη από τις επτά εταιρείες στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός εκτελεστικού διατάγματος και μιας διακομματικής νομοθεσίας όσον αφορά στην τεχνολογία AI.

Ως μέρος της προσπάθειας αυτές, οι επτά εταιρείες δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν ένα σύστημα που θα «υδατογραφεί» όλες τις μορφές περιεχομένου, από κείμενα και εικόνες, μέχρι αρχεία ήχου και βίντεο που δημιουργούνται από την ΑI, ώστε οι χρήστες να γνωρίζουν πότε έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία.

Αυτό το υδατογράφημα, ενσωματωμένο στο περιεχόμενο με τεχνικό τρόπο, προφανώς θα διευκολύνει τους χρήστες να εντοπίζουν ψεύτικες εικόνες ή ήχους που μπορεί, για παράδειγμα, να δείχνουν βία που δεν έχει σημειωθεί, να δημιουργούν γεγονότα που να φαίνονται ρεαλιστικά ενώ δεν είναι ή να παραμορφώσουν μια φωτογραφία ενός πολιτικού.

Δεν είναι σαφές πώς το υδατογράφημα θα είναι εμφανές στην κοινή χρήση των πληροφοριών.

Οι εταιρείες δεσμεύτηκαν επίσης να επικεντρωθούν στην προστασία του απορρήτου των χρηστών καθώς αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη και στη διασφάλιση ότι η τεχνολογία είναι απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και δεν χρησιμοποιείται για διακρίσεις σε βάρος ευάλωτων ομάδων. Άλλες δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης σε επιστημονικά προβλήματα όπως η ιατρική έρευνα και ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη